Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sněmovna vydala Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání

Policie bude moci stíhat předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka kvůli padesátimilionové dotaci na stavbu farmy Čapí hnízdo. Sněmovna oba poslance vydala k trestnímu stíhání zhruba po sedmihodinové, často bouřlivé debatě. Hlasování se nezúčastnil poslanecký klub hnutí ANO. Přítomni hlasování byli pouze Babiš s Faltýnkem, kteří sami na plénu Sněmovny podpořili vlastní vydání. Novinářům to řekl místopředseda Sněmovny Radek Vondráček.

Pro Babišovo vydání hlasovalo 123 ze 134 přítomných poslanců, proti byli čtyři. Faltýnkovo vydání podpořilo 120 ze 133 přihlášených poslanců, proti jich bylo pět. 

Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu. 

Oba poslanci tvrdí, že se žádného trestného činu nedopustili. Stejně jako další poslanci za ANO říkají, že jde o politickou kauzu a o pokus o ovlivnění voleb za pomoci policejních orgánů. Zástupci ostatních stran s tím nesouhlasili. Případ podle nich musí být vyšetřen standardně.

„Hnutí ANO vždy bylo pro vydání, vždy jsme pro něj hlasovali. Ale v tomhle případě nechceme být součástí tohoto dění, nechceme tomu přidávat na věrohodnosti,“ řekl Vondráček. Po celodenní debatě o vydání obou poslanců podle něj přetrvávají u klubu ANO pochybnosti o policejní žádosti.

Zdroj ČTK

Štítky Poslanecká sněmovna ČR, Andrej Babiš, Jaroslav Faltýnek, ANO 2011, Radek Vondráček, Čapí hnízdo, Evropská unie, trestní stíhání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněmovna vydala Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.