Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: Zeman přirovnal domácí vzdělávání k domácím porodům. Obojí je blbost, řekl

Druhý den návštěvy Jihočeského kraje zavítal prezident Miloš Zeman do jihočeské vesnice roku – obce Cehnice. Po krátkém přivítání od starostky Heleny Sosnové debatoval na zahradě základní a mateřské školy s občany a žáky. Následně se vydal do Hoštic k autobusu Zemák, se kterým projel dříve v rámci předvolební kampaně celou zemi.

Sosnová je v čele obce už čtvrté volební období. Zeman její práci ocenil. „Představte si, kdyby to tak bylo v kraji, celé republice... Měli bychom v čele schopné lidi, které bychom nemuseli měnit, alespoň do doby, než by odešli do důchodu. Lidi by se moc nehádali,“ poukázal na změnu vedení v kraji i konflikt premiéra vlády s Andrejem Babišem. Za jediné řešení konfliktů považuje volby, ke kterým občany vyzval.

Obec Cehnice zvítězila loni v konkurenci dalších jihočeských vesnic a získala částku přes jeden milion korun, se kterou počítá pro novou vývařovnu. Zeman si historii obce nastudoval. „Nejstarší budovou je stará tvrz, která byla postavena ve 14. století a rekonstruována v 16. století do renesanční podoby. Starejte se o svou tvrz stejně, jako se staráte o svého dědečka nebo babičku. Až někdy pojedu vaší obcí, tak si vzpomenu, že jsem vás nabádal, abyste se o ni starali,“ vyzval prezident.

Zeman se znovu dočkal otázky na problémy Šumavy, v níž jako jasného viníka označil Martina Bursíka. Jeden ze žáků chtěl naopak vědět, zde už chtěl být Zeman prezidentem dříve. „V Čechách se tenhle zvyk nenosí. Když jsem byl malý, chtěl jsem být hajný. Hajným jsem se nestal. O něco později jsem si přál být důchodcem. To se mi splnilo. A když jsem z důchodu odešel na prezidentský stolec, tak to bylo proto, že to přinesla doba. Člověk se jí má přizpůsobit a nevzpouzet se jí,“ popsal.

Velice dobře vypadáte, řekla Zemanovi žena z Blatné

Na zahradě vzdělávacího ústavu dostala hlava státu i otázku na nepovinnou školní docházku. „Sen každého dítěte. Jestli je myšlen model, který je už schválen, kdy se dítě pomocí rodičů... Vím, je to módní trend, ale jsem proti. Potřebujete mít základní vědomosti z řady oborů. A jestli máte takové rodiče, kteří tohle všechno dobře umějí, tak jsou geniální a měli by být v muzeu. Je to módní výstřelek, něco podobného jako domácí porody. Podle mého je obojí blbost,“ řekl Zeman.

Prezident si znovu rýpl do premiéra vlády Bohuslava Sobotky. „Neznám premiéra, který by jeden týden podal demisi a druhý týden oznámil, že ji stahuje. Nesvědčí to o psychické stabilitě tohoto člověka. Naše země potřebuje psychicky stabilní lidi,“ uvedl. Dodal, že Babiš i Zimola museli ze svých funkcí odstoupit, protože byli nějakým způsobem obviněni. Teď podle něj musí prošetřit policie, zda jsou obvinění pravdivá. 

Na závěr setkání si Zeman vyslechl také komplimenty. „Velice dobře vypadáte. Internetem, zejména Facebookem probíhá spousty informací ohledně vašeho špatného zdravotního stavu. Nevěřím tomu, neustále to dementuji. Mám radost, že je změna opravdu reálná. Nedá se věřit mediální žumpě,“ sdělila prezidentovi žena z Blatné. Nejvyššímu představiteli země se vykouzlil úsměv na tváři. „A to jsem se před několika dny vrátil z Vietnamu a Kazachstánu. Jak vidíte, všechno přežiji, jsem odolný. Potěšila jste mě, mám radost,“ dodal Zeman.

ČTĚTE TAKÉ: Návštěva prezidenta Miloše Zemana v Jihočeském kraji (12. až 14. 6.)

Prezident Zeman v pondělí zahájí třídenní návštěvu Jihočeského kraje
VIDEO: Prezident Zeman přijel před krajský úřad, pozdravil se s hejtmankou Stráskou
VIDEO: Zeman dal Stráské houby a vyslovil přání vzniku nového hospicu
Setkání s Kajínkem bych považoval za populismus, řekl Zeman zaměstnancům Engelu
VIDEO: Uvědomte si, že vaše hodnota je vyšší než párek, rohlík a pivo, vzkázal Zeman v Kaplici

Foto Jana Kroneislová

Štítky Miloš Zeman, Jihočeský kraj, návštěva, Cehnice, Hoštice, Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka, Martin Bursík, Jiří Ovčáček, Lukáš Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Zeman přirovnal domácí vzdělávání k domácím porodům. Obojí je blbost, řekl  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.