Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Setkání s Kajínkem bych považoval za populismus, řekl Zeman zaměstnancům Engelu

Prezident Miloš Zeman by setkání s omilostněným doživotně odsouzeným vězněm Jiřím Kajínkem považoval za populismus. Řekl to v pondělí v kaplické firmě Engel strojírenská, kam v rámci návštěvy Jihočeského kraje zavítal. Areál jedné z nejúspěšnějších firem v regionu si důkladně prohlédl a setkal se se zaměstnanci.

Firma Engel strojírenská patří ke světové špičce ve výrobě strojů na zpracování plastů. Závod v Kaplici je kompetenčním centrem pro zpracování plechů a elektromontáž v rámci celosvětově působícího koncernu Engel. Zeman připomněl, jak při jeho začátcích doporučil nábor zaměstnanců. 

„Vím, že dnes se obtížně shánějí pracovní síly, ale byla doba, kdy tady byly kritické problémy s nezaměstnaností. Byl jsem před několika lety v Loučovicích, kde velký papírenský podnik zkrachoval, a tehdy vaše firma nabírala pracovní síly, mimo jiné i zaměstnanců tohoto podniku. Poskytl jsem vedení firmy cennou radu, kterou ale už dávno vědělo, a sice že existuje podnik, který nemá tak dobré vedení,“ řekl Zeman.

Jeden ze zaměstnanců se poté zeptal na stále rezonující téma Jiřího Kajínka. Zajímalo ho, zda se prezident s omilostněným vrahem setkal. „Nesetkal a také se setkat nehodlám. Kdybych se s ním setkal, považoval bych to za populismus. Za projev toho, že prezident si dělá reklamu před dalšími prezidentskými volbami. A setkává se s člověkem, který je v naší zemi, ať už právem, nebo neprávem populární,“ uvedla hlava státu. Sedmiletá podmínka, kterou dostal Kajínek k milosti, je prý zárukou „sekání latiny“ z jeho strany.

Vládní krizi nezpůsobil Babiš, ale Sobotka

Při setkání s ředitelstvím Engelu Zeman rovněž zmínil, že si vyžádal od Ředitelství silnic a dálnic České republiky podrobný plán výstavby dálnice D3. „To, co je potěšitelné, jsou dvě věci. Zaprvé, že se začalo stavět. Začalo se stavět i proto, že jsou vykoupené pozemky. A důležité je, že jsou na to peníze. Ve Státním fondu dopravní infrastruktury je jich upřímně řečeno tolik, že se neví, co s nimi,“ přidal prezident. Hejtmanka Stráská přiznala, že za dobu, co je v politice, slyšela několik termínů dokončení. Nyní se mluví o letech 2023 až 2025. „Já už se toho možná nedožiji,“ smála se.

Prezident České republiky na další dotaz, jak se zpětně dívá na vládní krizi, označil za jejího viníka předsedu vlády Bohuslava Sobotku. „Vládní krize nebyla způsobena nejasnostmi kolem pana Babiše. Krize byla způsobena tím, že ministerský předseda podal demisi, aniž by se o tom s kýmkoliv poradil. V Evropě neexistuje případ, kdy by ministerský předseda jeden týden oznámil podání demise a druhý týden by ji opět stáhnul. Andrej Babiš byl nahrazen na základě dohody tří koaličních stran panem Pilným a tím se problém vyřešil,“ zmínil Zeman. 

Během návštěvy si nejvyšší představitel země neodpustil jak cigarety, tak své tradiční bonmoty. „Nikotinové“ tyčinky zvládl vykouřit dvě, posluchače pobavil hned v šesti případech. Především pak v době, kdy mu byl položen dotaz, koho by si vybral z prezidentských kandidátů. „Když jsem se rozhodl kandidovat, tak bych si vybral sám sebe jako nejlepšího, nejkrásnějšího a nejinteligentnějšího kandidáta,“ rozesmál zaměstnance. Od těch na konci besedy dostal šachy a slivovici ve speciálně vyrobených obalech zdejšími konstruktéry.

ČTĚTE TAKÉ: Návštěva prezidenta Miloše Zemana v Jihočeském kraji (12. až 14. 6.)

Prezident Zeman v pondělí zahájí třídenní návštěvu Jihočeského kraje
VIDEO: Prezident Zeman přijel před krajský úřad, pozdravil se s hejtmankou Stráskou
VIDEO: Zeman dal Stráské houby a vyslovil přání vzniku nového hospicu

Foto Jan Luxík a archiv firmy Engel strojírenská

Štítky Miloš Zeman, Jiří Kajínek, návštěva, Jihočeský kraj, Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka, krize, Česko, Kaplice, Státní fond dopravní infrastruktury

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Setkání s Kajínkem bych považoval za populismus, řekl Zeman zaměstnancům Engelu  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.