Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nová krajská koalice na obzoru. ČSSD, Jihočeši 2012, KDU-ČSL a Pro Jižní Čechy podepsaly memorandum

Stabilita je více než krátkodobý zisk. Tato a další podobná slova zazněla na úterním podpisu memoranda, které zavazuje ČSSD, Jihočechy 2012, KDU-ČSL a Pro Jižní Čechy jednat o vytvoření nové koalice, jež by stabilizovala situaci v Jihočeském kraji. V případě, že dojde ke shodě, bude mít v zastupitelstvu nová koalice 28 mandátů, tedy nejtěsnější možnou většinu.

Zástupci všech čtyř uskupení nyní začnou jednat o rozdělení jednotlivých resortů a jejich personálním obsazení. „Předpokládám, že se nebude měnit počet náměstků. Každá strana by měla mít svého zástupce. Předběžně jsme mluvili o tom, jak by resorty měly být rozděleny, ale není to definitivní. V této chvíli nebudu říkat podrobnosti,“ řekla po podpisu memoranda současná náměstkyně hejtmana Ivana Stráská, která bude s největší pravděpodobností v novém vedení kraje navržena na hejtmanku.

Současně poděkovala Jiřímu Zimolovi, který na nejbližším zastupitelstvu složí funkci hejtmana. Podle ní tak odblokoval následná vyjednávání. „Pro nás zůstává problémem odměňování v jihočeských nemocnicích. Budeme chtít přehodnotit systém odměňování a peníze rozdělit mezi zdravotnický personál. Zaměříme se na podporu mladých rodin, přeshraniční spolupráci, sociální politiku v kraji a další věci,“ nastiňuje za KDU-ČSL poslanec a krajský zastupitel Jan Bartošek.

Úpravu odměňování vrcholného managementu v nemocnicích podporují také Jihočeši 2012. „Jsem rád, že se uskupení dalo dohromady, protože průnik programy, které předkládaly strany voličům na podzim 2016, má velký potenciál v rozvíjení Jihočeského kraje. Nejsme připraveni na to, abychom politikařili, ale abychom pracovali,“ doplnil současný náměstek Pavel Hroch.


Podepsané memorandum.

Zástupci stran se shodli, že by mohlo jít o výrazně silnější koalici než ve složení ČSSD, ANO a Jihočeši 2012. „Koalice bude pevnější, věřím tomu. Našli jsme důležité shody problematických bodů řízení kraje, to je základ. Když jsme vydrželi minulý týden ten tlak, tak vydržíme i tři a půl roku,“ poznamenal krajský zastupitel a starosta Lišova Jiří Švec z uskupení Pro Jižní Čechy.

Jeho slova potvrdila i Stráská. „Jsem přesvědčená, že půjde o koalici, kterou nebudou každý týden otřásat mediální skandály, které se nakonec ukáží jako liché. Jsme lidé, kteří prošli komunální politikou, takže se budeme věnovat řešení problémů Jihočeského kraje. Díky tomu, že jsme schopni spolu otevřeně komunikovat, má koalice příležitost vydržet až do konce,“ myslí si.

Všechny strany mají zájem na tom, aby audit k prošetření záležitostí okolo výstavby rekreačních domků na Lipně, který zadá Martin Bláha, byl zcela nezávislý. Hotový by měl být do čtrnácti dní a podílet by se na něm měli zástupci akademické sféry. Kromě tohoto auditu se budou uskupení zajímat i o audity odměňování v jiných organizacích zřizovaných Jihočeským krajem. „Vzájemná spolupráce musí ležet na důvěře,“ dodal Bartošek.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Jihočeský kraj, koalice, ČSSD, KDU-ČSL, Jihočeši 2012, Ivana Stráská, Jan Bartošek, Jiří Zimola, Martin Bláha, Jiří Švec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová krajská koalice na obzoru. ČSSD, Jihočeši 2012, KDU-ČSL a Pro Jižní Čechy podepsaly memorandum  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.