Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Krajská koalice se rozpadla

Jihočeská krajská koalice se v pondělí ráno rozpadla. Smírčí jednání nedopadlo ve shodu všech tří politických stran a jejich spolupráce tím tak končí. „Na společném jednání jsme se dobrali k tomu, že se spolupráce ukončí,“ potvrdil organizátor smírčího jednání a primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda.

„Konečně se ukázalo, kam směřovaly všechny pseudokauzy posledních týdnů – společně s ODS převzít vedení kraje a jihočeské nemocnice,“ uvedl hejtman Jiří Zimola na svém facebookovém profilu.

Kauza, která přispěla ke konci koalice ČSSD, ANO a Jihočechů 2012, odstartovala přesně před měsícem, kdy zástupci některých médií přišli s informací, že předseda představenstva holdingu Jihočeské nemocnice Martin Bláha staví na Lipně rekreační domky, jejichž majiteli mají být v budoucnu i Jiří Zimola a Jaromír Slíva. 

Opozice na jihu Čech včetně koaličního hnutí ANO poté začala napadat výši odměn pro členy představenstva osmi jihočeských nemocnic (Martina Bláhu, Petra Nováka a Michala Čarvaše). Systém, který se jim nezdál správný, byl ale nastaven už dříve, konkrétně v roce 2006 za hejtmanství Jana Zahradníka.

ANO v čele s krajskou předsedkyní a poslankyní Radkou Maxovou pokračovalo v tlaku na sociální demokraty, aby se vedení kraje zabývalo personálními otázkami v jihočeských nemocnicích. Ti o něčem takovém uvažovali pouze v případě, že by se některý z členů představenstva dopustil manažerského selhání. Což se podle hejtmana nestalo. Koalice se však dohodla na provedení auditu, který měl upřesnit, zda se na výstavbě rekreačních domků nepodílela některá ze stavebních firem, které v minulosti získaly některou z krajských zakázek. Shoda panovala i na vytvoření pracovního týmu, jenž posoudí výši odměn pro členy představenstev jihočeských nemocnic.

Uplynulý čtvrtek se ale hnutí ANO ohradilo po pravidelném jednání Rady Jihočeského kraje a obvinilo ČSSD z porušení koaliční smlouvy. Sociální demokraté a Jihočeši 2012 však jejich tvrzení odmítli. Přesto bylo na pátek svoláno smírčí jednání, které se z důvodu pracovních povinností členů vyjednávacích týmů přesunulo na pondělní ráno. 

Maxová po rozpadu koalice uvedla, že se hnutí ANO připojí k opozičním zastupitelům a nechá svolat mimořádné zastupitelstvo. O možné spolupráci bude jednat s ODS, hnutím Pro Jižní Čechy a lidovci. „Po volbách jsem se vyhraňovala proti KDU-ČSL, ale musím říct, že ta situace se vyvinula tak, že je to pro nás partner k jednání,“ řekla Maxová. Dohromady by tato čtyři uskupení měla na zastupitelstvu 29 křesel, což by jim k vytvoření nové koalice stačilo. ANO uvažuje, že hejtmankou by se poté mohla stát současná náměstkyně Lucie Kozlová.

„Jen se opakovaně potvrdila moje slova, že vše bylo jen záminkou pro rozbití koalice a ovládnutí jihočeského zdravotnictví. Paní Radka Maxová připravila představení, paní Lucie Kozlová přichází na scénu,“ reagoval na dění předseda představenstva holdingu Jihočeské nemocnice Martin Bláha.

Dění není lhostejné ani předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. „Považuji za skandální, když někdo bere 600 tisíc korun měsíčně. To se divím panu Zimolovi, že tam takového člověka má. I když se o dění v jižních Čechách zajímám, koalici tam netvořím. Jsme demokratickým hnutím a nikomu nediktuji, co má, nebo nemá dělat. Vše nechávám na Radce Maxové. Ta má moji plnou důvěru,“ uvedl k dění pro Budějckou Drbnu ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Štítky koalice, ANO 2011, ČSSD, Radka Maxová, nemocnice, Jiří Zimola, Jiří Svoboda, Martin Bláha, České Budějovice, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajská koalice se rozpadla  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.