Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rozpadne se krajská koalice? Pátek rozhodne

Spolupráce ČSSD, hnutí ANO a Jihočechů 2012 v Jihočeském kraji visí na vlásku. Pro setrvání koalice bude pátek patrně nejdůležitějším dnem. Hnutí ANO totiž po svém zasedání krajského předsednictva vyvolalo smírčí jednání.

Pro souvislosti je potřeba si chronologicky připomenout všechny události, které se během tohoto týdne odehrály. V pondělí byla svolána mimořádná koaliční rada, která se zabývala neutichající kauzou okolo výstavby rekreačních domků na Lipně a odměňování členů představenstva holdingu Jihočeské nemocnice.

U druhého tématu došlo k všeobecné shodě, všechny tři partaje se domluvily na založení pracovní skupiny, jež navrhne úpravy v systému odměňování, který byl nastaven v roce 2006 za tehdejšího hejtmana Jana Zahradníka. Dále bude vytvořen audit, který by měl potvrdit, nebo vyvrátit veškeré možné nesrovnalosti u výstavby rekreačních domků. Opozice například minulý týden zmínila domněnku, že stavební firmy, které se podílejí na krajských nebo nemocničních zakázkách, měly pracovat za nízké ceny i na Lipně.

ANO trvá na personálních změnách

Dohoda ale nevznikla u personálních změn v představenstvu. „Pokud by mělo dojít k manažerskému selhání pana Bláhy, pana Nováka nebo pana Čarvaše, pak budu první, kdo bude požadovat jejich odchod. Ale tady se to nestalo,“ uvedl hejtman Zimola. S tím předsedkyně krajského hnutí ANO a poslankyně Radka Maxová souhlasila, znovu však upozornila na nestandardní vztahy a politickou odpovědnost u Martina Bláhy jako předsedy představenstva holdingu Jihočeské nemocnice.

Vše pokračovalo v úterý, kdy se Martin Bláha vyjádřil ke kauze v České televizi. „Nejde o výši odměn, jde o rozbití koalice a ovládnutí jihočeského zdravotnictví. A uvědomme si, kdo o nepřiměřenosti odměn mluví. Mluví o nich ten, kdo vytvořil nové účelové místo v představenstvu a umístil tam svého politika. Mluvím o dlouholetém tajemníku Radky Maxové, kterým je Petr Novák,“ řekl Bláha ve vysílání.

To se krajské předsedkyni hnutí ANO nelíbilo. „Urážlivá vyjádření zaměstnance krajských nemocnic na adresu Radky Maxové důrazně odmítáme a odsuzujeme. Chápeme, že když docházejí racionální argumenty, nastupují emoce a urážky. Záležitost hodláme řešit v souladu s koaliční smlouvou jednáním s koaličními partnery, nikoliv slovními přestřelkami se zaměstnancem krajských nemocnic, který se na současné krizové situaci podílel stejně jako hejtman Zimola a náměstek Slíva, kteří nesou plnou politickou odpovědnost,“ stojí ve vyjádření krajského předsednictva ANO.

Zimola si politickou chybu uvědomuje

Ve čtvrtek bylo na programu pravidelné jednání Rady Jihočeského kraje. Na té podle hnutí ANO došlo k porušení koaliční smlouvy, na jejíž základě nyní na pátek svolala smírčí jednání. „Během zasedání Rady Jihočeského kraje došlo k porušení koaliční smlouvy. Na základě našeho požadavku zařadit bod s názvem Personální změny ve vedení Jihočeských nemocnic, který nezískal při hlasování v orgánu kraje potřebnou většinu, měl hejtman vyvolat dohodovací řízení dle znění koaliční smlouvy. K tomu však nedošlo a hnutí ANO toto považuje za porušení koaliční smlouvy. Na základě koaliční smlouvy svoláváme na 7. dubna 2017 smírčí jednání. Pokud na smírčím jednání nedojde k dohodě, jsme připraveni vypovědět koaliční smlouvu a vyvolat mimořádné zastupitelstvo kraje,“ píše se v prohlášení Radky Maxové.

Hejtman Jiří Zimola už v rozhovoru pro Aktuálně.cz připustil, že nemusí setrvat ve funkci nejvyššího představitele Jihočeského kraje. „Jsem politický pragmatik, a pokud bude mít zastupitelstvo dost hlasů a najde se většina, tak se to stane. Jsem hodně sebekritický a udělal jsem politickou chybu. Měl jsem být opatrnější a od začátku možná i otevřenější. Ale před dvěma lety mi přišlo hloupé svolávat tiskovou konferenci, abych na ní novinářům řekl, že si na Lipně budu stavět rekreační domek. Uznávám, že to je politická chyba. Za politické chyby se platí a já za to teď možná zaplatím,“ je si vědom Zimola. Pátek hodně napoví, zda v pozici hejtmana setrvá.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky ANO 2011, koalice, Jihočeský kraj, koaliční smlouva, Jiří Zimola, ČSSD, Martin Bláha, Radka Maxová, Vodní nádrž Lipno, Jihočeské nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ilja Muromec

Není důvod být otevřenější, proč musí každý vědět,kdy hejtman chodí na toaletu Tady jde o daleko víc. Pokrytecká paní Maxová má stálý příjem i od manžela v Táborské nemocnici z dozorčí rady,a ani o tu maličkou nejde jde o velké peníze a hladový Kuba, který již fakticky převzal moc v Budějické teplárně co ještě chce. Asi pomstu,že se nějakému Zimolovi podařilo vytlačit chlapce z ODS a zamezit dalšímu vysávání peněz. Nikomu nezávidím,ale teď nám již hrozí že zásluhou kuby budeme chodit na chrastí, abychom mohli utáhnout otop v bytech.Pokud ovládnou tito političtí Zombie zdravotnictví tak nám zbudou kováři jako zubaři a babky kořenářky místo nemocnic. Prostě na to nebudeme mít.No a pak si Zombie Kuba šoupne do špitálu nějaké stroje z fabriky co vlastní a bude vystaráno.

Pondělí, 10. dubna 2017, 03:31Odpovědět

Rozpadne se krajská koalice? Pátek rozhodne  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.