Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Opozice chce svolat mimořádné krajské zastupitelstvo

Napjatá atmosféra na jihu Čech patrně vyvrcholí mimořádným krajským zastupitelstvem, které chtějí svolat především opoziční uskupení. Na páteční mimořádné tiskové konferenci to novinářům oznámili Martin Kuba (ODS), Jan Bartošek (KDU-ČSL) a Jiří Švec (Pro Jižní Čechy). Aktuálně prý mají sedmnáct z devatenácti potřebných podpisů na vyvolání zasedání.

Pokud se povede opozičním zastupitelům nutné podpisy ke konání mimořádného krajského zastupitelstva sehnat, bude jej muset hejtman Jiří Zimola svolat do 21 dní. Opozice na něm chce projednávat své podezření na vyvádění finančních prostředků kraje z osmi jihočeských nemocnic a spojitost odměňování jejich vrcholného manažera Martina Bláhy s výstavbou rekreačních domků na Lipně.

Koaliční hnutí ANO tvrdí, že o výši odměn pro členy představenstev jihočeských nemocnic v době, kdy se sociálními demokraty a Jihočechy 2012 podepisovalo smlouvu, netušilo. A to i přesto, že do nich dosadilo Petra Nováka (ANO). Nyní považuje odměny za nestandardní. „Smlouvy jsou napsány tak kulišácky, že je těžko dopočitatelné, jaké příjmy má pan Bláha v rámci odměn. Nebudeme tvrdit, že jsme o tom věděli,“ uvedla krajská předsedkyně hnutí Radka Maxová.

Přiznala, že ANO zatím o mimořádném zastupitelstvu neuvažuje. Naopak čeká, s čím přijde sociální demokracie na mimořádném pondělním zasedání koaliční rady. „Nákup pozemku byl vysvětlený. Stavba domků také. Stejně tak odměny ředitele nemocnic. Chceme tedy přesně vědět, co ANO vadí, kromě pomluv a lží ze strany ODS, TOP 09 a Radky Maxové, kteří chtějí rozbít koalici a zmocnit se jihočeského zdravotnictví,“ tvrdí hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

S Radkou Maxovou se tento týden sešli i zástupci opozičních uskupení ODS, KDU-ČSL a Pro Jižní Čechy, aby ji ujistili, že při posledním krajském zastupitelstvu hlasovali pro její usnesení. Kdyby prý navíc nechyběli další řádně omluvení zastupitelé opozice, usnesení by prošlo. „Nepovažujeme věc za ukončenou. Kdybychom tam byli, tak máme hejtmana, kterému vlastní zastupitelstvo řeklo, že to, co dělá, je neetické a nemorální. To by byl asi jiný příběh,“ myslí si zastupitel Martin Kuba (ODS), který vyvrátil, že tématem schůzky bylo složení nové koalice.

Kuba před novináři rovněž spekuloval o tom, že se opozici podařilo zachytit informace na stavebním trhu, kde měly některé firmy pracovat na výstavbě chalup za podhodnocené částky. Navíc měly v tu dobu i pro nemocnice nebo jiné krajské organizace. „Není to nic víc a nic míň, než sprostá kampaň vedená Martinem Kubou a Radkou Maxovou, jejichž jediným cílem je rozbití koalice a ovládnutí jihočeského zdravotnictví, ve kterém se ročně točí 7 miliard korun,“ reagoval na tvrzení předseda představenstva holdingu Jihočeské nemocnice Martin Bláha.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky zastupitelstvo kraje, ODS, Martin Kuba, Jihočeský kraj, KDU-ČSL, ANO 2011, nemocnice, Jiří Švec, Jan Bartošek, Martin Bláha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ilja Muromec

Potrefená husa nejvíc kejhá, za co asi koupil pan Kuba fabriku

Neděle, 2. dubna 2017, 18:40Odpovědět

Opozice chce svolat mimořádné krajské zastupitelstvo  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.