Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Poslanci ochránili Budvar před zveřejňováním smluv. Výjimku ale dostanou i státní podniky

Poslanci ve středu schválili novelu zákona o registru smluv. Jenže ne v takové podobě, jaká byla dopředu navrhována. Výjimku ze zveřejňování smluv měl původně získat jenom národní podnik, tedy Budějovický Budvar. Dostaly ji ale i podniky a společnosti s většinovou účastí státu, krajů nebo obcí, které mají obchodní nebo průmyslovou podstatu.

Pro předlohu hlasovalo 80 ze 159 přítomných poslanců zejména z ČSSD a KSČM. Hlasy přidala také část členů KDU-ČSL a ODS. Proti bylo 47 členů dolní komory hlavně z klubů TOP 09 a Starostů, ANO a Úsvitu. Dolní komora rozhodovala o novele dvakrát, poprvé nebyla schválena o dva hlasy. Nyní ji dostane k posouzení Senát.

Patrně největší boj se ve Sněmovně strhl o vynětí státních podniků. O pozměňovacím návrhu se hlasovalo hned pětkrát, schválen byl hlasy ČSSD, KSČM a ODS. Pro ten sice nezvedl ruku ministr zemědělství Marián Jurečka (KDU-ČSL), přesto však novelu zákona podpořil. Šlo mu o blaho Budějovického Budvaru, kterému by mohly vzniknout značné škody kvůli odkrytí obchodní strategie.

„Skutečně máme velmi pádné důvody pro to, aby se zákon na Budějovický Budvar nevztahoval. Zaprvé nehospodaříme s veřejnými finančními prostředky. Nedostáváme žádné dotace ze státního rozpočtu, nedostáváme žádné dotace z Evropské unie. Druhá věc je, že by nás to dostalo do nerovnoprávného postavení vůči konkurentům,“ uvedl již dříve v rozhovoru pro Budějckou Drbnu tehdejší ředitel Jiří Boček.

Podle něj by zveřejňování smluv znamenalo, že by se zákazníci postupně začali domáhat těch nejvýhodnějších cen. „A naši dodavatelé, aby neodhalovali obchodní politiku pro konkurenci, by nám prodávali za vyšší ceníkové ceny. Když se to spočítá v té nejkritičtější variantě, tak bychom se ročně přesunuli ze ziskového hospodaření do ztrátového. Ztráta by se mohla dostat až na úroveň půl miliardy korun ročně. To by firma nepřežila,“ dodal.

Zákon o registru smluv dopadl od loňského července například na stát, kraje a větší obce, jejich podniky a další organizace. Zveřejňují se smlouvy s plněním nad 50 tisíc korun. Od letošního července má být zavedeno pravidlo, že nezveřejněná smlouva není platná. To se ale teď změní. „Poslanci ČSSD, KSČM a ODS vyprázdnili jediný nový zákon, který má zabraňovat plýtvání veřejnými prostředky. Přijali plošné výjimky pro státní a městské firmy, které ročně potajmu hospodaří se stovkami veřejných miliard – například dopravní podniky, městské holdingy, Českou poštu, České dráhy či Lesy České republiky,“ komentoval verdikt Sněmovny Nikola Hořejš z iniciativy Rekonstrukce státu, která zákon dlouhodobě podporuje. 

Autoři

Štítky Budějovický Budvar, ČSSD, ODS, KSČM, KDU-ČSL, Poslanecká sněmovna ČR, TOP 09, ANO 2011, Senát Parlamentu ČR, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslanci ochránili Budvar před zveřejňováním smluv. Výjimku ale dostanou i státní podniky  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.