Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihočeský kraj ocenil celní úřad za hlídání bezpečnosti na silnicích

Dlouholetou účinnou pomoc s hlídáním bezpečnosti na silnicích ocenil Jihočeský kraj věcnými dary. Za kontrolu přetížení kamionů a dodržování povinných přestávek dostal Celní úřad pro Jihočeský kraj technické vybavení v hodnotě 350 tisíc korun. Tablety, notebooky, tiskárny a dalekohledy převzal z rukou radního pro dopravu Antonína Kráka ředitel celního úřadu Michal Kubát.

Dary využijí pracovníci celního úřadu při pravidelných kontrolách dodržování povinných přestávek u řidičů kamionů. Systémy na obcházení předpisů jsou totiž stále dokonalejší. „Povinné digitální tachografy lze oklamat speciálním softwarem, který umožňuje vypnutí záznamu o činnosti řidiče a lze je ovládat prostým sešlápnutím brzdového a plynového pedálu ve vozidle,“ nastínil ředitel celního úřadu a dodal, že výsledkem kontroly těchto takzvaných sociálních předpisů bylo v loňském roce 109 kaucí v celkové částce 2,625 milionu korun, které celní úřad vybral mezi zahraničními dopravci a předal je kraji ke správnímu řízení.

Peníze kraj využije při opravách poničených komunikací. „Práci jihočeských celníků patří velký dík za to, že pomáhají ochraňovat jihočeské silnice. Přetížené kamiony ničí komunikace, do jejichž rozsáhlých oprav investoval kraj velké množství finančních prostředků,“ uvedl radní pro dopravu Krák s tím, že jen za loňský rok bylo zjištěno přetížení u 15 vozidel z 60 kontrolovaných. Porušení předpisů u každého čtvrtého kamionu připustil i ředitel celního úřadu. „Přímo v Českých Budějovicích bylo zastaveno vozidlo s nákladem dlažebních kostek, přetížené o 10 tun. Soukromý přepravce zaplatil pokutu bez mrknutí oka, dobře si vědom svého přestupku,“ uvedl pro příklad.

Ocenit práci celního úřadu se Jihočeský kraj rozhodl už podruhé. V roce 2014 obdrželi celníci notebooky, tiskárny, měřidla délky a výšky nákladů a vyrovnávací rohože ke kontrolním vahám v celkové ceně 100 tisíc korun.   

Autoři

Štítky Jihočeský kraj, silnice, Michal Kubát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj ocenil celní úřad za hlídání bezpečnosti na silnicích  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.