Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Zeman: Byla by škoda, kdyby jindřichohradecká úzkokolejka skončila

Prezident Miloš Zeman v pátek odpoledne ukončil třídenní návštěvu Jihočeského kraje, kam zavítal přesně po roce. Na závěr při své tiskové konferenci v Třeboni řekl, že nenasytnost kolem restitucí je na škodu porozumění obou stran. Věnoval se také problematice jindřichohradecké úzkokolejky.

Hejtman Jiří Zimola v Třeboni za třídenní návštěvu kraje prezidentu Miloši Zemanovi patřičně poděkoval a vyvrátil řeči o tom, že návštěvy hlavy státu v jednotlivých krajích jsou zbytečné. „Málokterý politik zná tak dobře Pražský hrad i podhradí jako vy. A ta letošní návštěva, kdy jste se setkal s tisíce občany, svědčí, že jsem měl pravdu. Že se seznamujete s problémy krajů a napomáháte jim z titulu své funkce je řešit,“ uvedl hejtman Jiří Zimola.

Řeč znovu přišla také na žaloby církve v oblasti restitucí. Prezident Zeman uvedl, že přijetím zákonů doufal ve skončení trvalého sporu mezi „trůnem a oltářem“. „Neustále jsem vyzýval, aby církev věnovala alespoň část příspěvků získaných restitucemi na společensky užitečné a sociálně orientované akce, z nichž velký význam mají i hospice. Myslím si, že návrh zákona o zdanění církevních restitucí je reakcí na tyto masivní žaloby. První soud tyto žaloby zamítl, ale to ještě není judikát, takže to není závazný právní předpis,“ řekl Zeman.

Doplnil, že na téma mluvil i se senátorem Tomášem Jirsou, který ho ujistil v tom, že se žalobami nesouhlasí biskupská konference. K vyřešení proto navrhuje sejít se s kardinálem Dukou. „Určitá nenasytnost v této věci je na škodu porozumění obou stran.“

Zeman se také zajímal o problematiku jindřichohradecké úzkokolejky. Podle něj by byla škoda, kdyby zajímavá památka zanikla kvůli majetkovým sporům. „Jihočeský kraj plní všechny smlouvy. Kraj se snaží navyšovat každým rokem příspěvek. To, že si společnost nárokuje částky vyšší, to je možné. O tom, že vzájemnou smlouvu dodržujeme rozhodlo i ministerstvo. Není mi lhostejné, jak to skončí, ale na druhou stranu společnost, která má s nadsázkou více ředitelů než lokomotiv a není schopna vybírat od cestujících jízdné, tak má nejmenší právo kritizovat počínání kraje, že jí žádné peníze neplatí,“ odmítl Zimola.

Během návštěvy Miloše Zemana v Jihočeském kraji oznámil svou kandidaturu na prezidenta i ekonom Jan Švejnar. Podle současné hlavy státu ale on není tím pravým, který by měl být na Pražském hradě. „Švejnar je sympatický americký ekonom. Ale každý kandidát musí mít odvahu žít v této zemi, vyjadřovat se k problémům a ne se vynořit jednou za pět let a oznámit, že chce kandidovat na prezidenta,“ oponoval Zeman Švejnarovi, který kritizoval jeho politiku.

V pátek dopoledne zavítal prezident České republiky i na státní hranice do Českých Velenic, aby se podíval, jak je policie připravena na možnou vlnu migrantů, kteří by se mohli během léta přesouvat do Evropy. Zároveň na tiskové konferenci v Třeboni zareagoval na současnou kauzu TV Prima, jejíž editoři nabádali redaktory ukazovat migrační krizi jako hrozbu, a to bez ohledu na fakta. „Je to téměř jediná televize, jejíž zpravodajství o uprchlících bylo objektivní,“ dodal Zeman. 

Foto Jan Luxík

Štítky Miloš Zeman, návštěva, Jihočeský kraj, restituce, Třeboň, Jiří Zimola, žaloba, Pražský hrad, Jan Švejnar, Tomáš Jirsa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeman: Byla by škoda, kdyby jindřichohradecká úzkokolejka skončila  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.