Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zeman by na ochranu hranic při náporu migrantů použil i hasiče

Prezident Miloš Zeman by v případě zvýšeného náporu migrantů nasadil na ochranu českých hranic i hasiče. Měli by pomáhat v ostraze policii a armádě. Zeman uvedl, že na ochraně hranic by se měli podílet i členové aktivní zálohy armády. Řekl to v pátek při návštěvě Českých Velenic na Jindřichohradecku, které jsou na hranicích s Rakouskem.

Prezident naznačil, v čem by podle něj byla přednost členů integrovaného záchranného sboru při zásahu proti migrantům. „Hasiči mají vodní děla,“ řekl při besedě s obyvateli Českých Velenic.

Podle českého prezidenta zatím migranti používají pro pohybu po Evropě většinou silnice a také chodí po kolejištích. Těmito cestami nejčastěji překonávají hranice mezi státy. „Doufejme, že zachovají tradici a budou se pohybovat jen po těchto cestách. Daleko složitější by byla situace, kdyby se prolomila takzvaná zelená hranice,“ uvedl. Tam lze zařadit různé polní a lesní cesty, které často spojují státy Evropské unie, momentálně nikdo výrazněji nekontroluje. Právě v takovém případě by Zeman povolal pro zabezpečení hranic kromě armády a policistů i hasiče.

Policie loni v Česku zadržela 8563 cizinců, kteří byli v zemi nelegálně. Oproti roku 2014 to bylo o 3741 lidí více. Nejčastěji byli v zemi nelegálně občané Sýrie, kteří tvořili zhruba čtvrtinu zadržených. Meziročně se počet odhalených Syřanů zvýšil ze 142 na 2016.

Zdroj ČTK

Štítky Miloš Zeman, armáda, Rakousko, okres Jindřichův Hradec, Evropská unie, Evropa, Česko, Sýrie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeman by na ochranu hranic při náporu migrantů použil i hasiče  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.