Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Úroveň vysokých škol podle prezidenta Zemana klesá

Úroveň vysokého školství podle prezidenta Miloše Zemana klesá. Prosazuje proto reformu systému, v níž by se stalo hlavním kritériem uplatnění absolventů na trhu práce. Zeman se domnívá, že by podobný zásah přispěl ke zvýšení počtu studentů technických oborů. Právě absolventi tohoto směru na trhu práce dlouhodobě chybějí. Zeman to ve čtvrtek řekl při besedě se studenty střední a vysoké rybářské školy ve Vodňanech na Strakonicku.

„Můj názor na vysoké školy je negativní, protože jsou financované podle počtu studentů, což je naprosto nesmyslné kritérium. Vysoké školy tak přijmou téměř každého, aby naplnily stav a získaly potřebné dotace, a bojí se ze studia vyloučit i ty, kdo na to studium evidentně nestačí,“ řekl Zeman.

Uvedl, že bývalý ministr školství z 90. let Petr Piťha uváděl statistiku, že z každého populačního ročníku má reálně dosáhnout vysokoškolského vzdělání 20 až 25 procent. Nyní je situace podle Zemana odlišná. „Dnes máme vysokoškolsky vzdělaných až 40 procent z každého ročníku. Myslím si, že to vede ke snížení kvality vysokých škol, které by měly být výběrové. A svým způsobem i elitní,“ řekl.

Reforma podle kritéria uplatnitelnosti na trhu práce by podle prezidenta omezila počet studentů humanitních oborů, které jsou v posledních letech nejvyhledávanější. Zeman uvedl, že současný systém financování vysokých škol dělá z řady vzdělávacích zařízení podřadné instituce. „Obávám se, že některé vysoké školy sklouzávají na úroveň lepších středních škol. Obávám se, že některé střední školy sklouzávají na úroveň základních škol a nejsem si jistý, zda některé základní školy nesklouzávají na úroveň mateřských škol,“ podotkl Zeman.

Foto Jan Luxík | Zdroj ČTK

Štítky Miloš Zeman, vysoká škola, trh práce, okres Strakonice, Vodňany, Petr Piťha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úroveň vysokých škol podle prezidenta Zemana klesá  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.