Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Thoma před soudem pronesl emotivní řeč. Státní zástupce ho chce poslat na 6 let do vězení

Trest ve výši 5 až 6 let a osm měsíců dnes navrhl státní zástupce pro bývalého primátora Budějc Juraje Thomu. Ten byl obžalován ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Juraj Thoma měl coby primátor v roce 2010 podepsat dodatek ke smlouvě na IT technologie se společností Bit Servis za přibližně 37 milionů korun. Ten byl ale podle obžaloby finančně nevýhodný. Podle obžaloby měl město připravit o zhruba osm milionů korun. Podle znalce ale bylo možné tuto zakázku pořídit ještě levněji, a to až o dvanáct milionů korun. Škodu, kterou měl městské pokladně Thoma údajně způsobit, po něm magistrát požaduje.

Juraj Thoma od začátku uvádí, že je nevinný, a to zopakoval i dnes před soudem, kde pronesl značně emotivní řeč. „Sami musíte vidět, že je to úplně absurdní,“ apeloval na soud. Celou kauzu označil za projekt své totální likvidace. Řekl, že případ ho zničil jak politicky, tak i lidsky.

Státní zástupce Václav Průcha ale při své závěrečné řeči uvedl, že o vině bývalého primátora není možné pochybovat a že primátor svou pravomoc zkrátka překročil. „Podepsal dodatek, který nebyl schválen Radou města,“ řekl Václav Průcha a dodal, že dle jeho mínění muselo být Thomovi i díky jeho zkušenostem jasné, že dodatek představuje vlastně novou smlouvu. Naopak obhájce Juraje Thomy Jiří Dvořák trval při své závěrečné řeči na tom, že Thomovi nebyl prokázaný přímý a dokonce ani nepřímý úmysl.

Jak řekla předsedkyně senátu Olga Smrčková, rozsudek bude vyhlášen zítra po poledni. Thomovi by v krajním případě mohlo při uznání viny hrozit až dvanáct let ve vězení. Státní zástupce navrhl trest výrazně nižší. 

Autoři

Štítky Juraj Thoma, státní zástupce, primátor, České Budějovice, Jiří Dvořák, Olga Smrčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Helena Syrová

Aha, dojde většinou na všechny. Proč se asi na MM ČB mluvilo jako o největším hulvátovi radnice. Když někomu nadával, slyšet to bylo po celé budově. Když tohle stačit nebude...kauza BITServis, vyplavou asi i další, to není jediný kostlivec. Proč najednou odešli lidi z MM...něco věděli...ale neměli na to žaludek. Natahnout ruku a nečervenat se...to je umění. Neznat ho...dám mu pětikačku na rohlík :-)

Středa, 20. ledna 2016, 09:35Odpovědět

Thoma před soudem pronesl emotivní řeč. Státní zástupce ho chce poslat na 6 let do vězení  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.