Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Národnímu parku Šumava je letos 20 let

Letošní rok bude pro Správu NP a CHKO Šumava ve znamení oslav 20. výročí zřízení NP Šumava. Pro návštěvníky organizátoři připravili řadu zajímavostí, akcí a programů, které se uskuteční během celého roku, řekla agentuře mluvčí parku jana Zwettlerová.

Oslavy 20. výročí NP Šumava budou určené různým cílovým skupinám z řad návštěvníků, během hlavní sezony se pod logem 20 let Národního parku Šumava uskuteční programy, které budou zaměřeny nejen na zábavu, výuku a poznávání přírody. Například mohou letos návštěvnici přijít do rekonstruovaných a znovuotevřených Informačních center (IS) Kvilda a Svinná Lada. Rozšíří se venkovní areál IS Kašperské Hory a vznikne také nový Areál lesních her, a to ve spolupráci s obcí Stožec. Během celé sezony pak poběží cyklus přírodovědných vycházek a tvořivých dílen.

„Velká a hlavní oslava se bude konat 2. července na Rokytě, kde pro návštěvníky připravujeme bohatý program. Prozradíme jen část, recitál Jiřího Dědečka, dvě divadelní představení pro děti divadla Studna, hry pro nejmenší, přehlídka a ukázky létání dravců a jednáme o účasti kapely Beltina ze ZUŠ v Prachaticích,“ řekl projektový manažer Josef Štemberk.

Podrobné informace o všech akcích budou zveřejněné na webových stránkách Správy www.npsumava.cz a v tištěné formě v brožurkách, nebo na informačních plakátech, které budou k dispozici v informačních střediscích.

Nařízením Vlády ČR, které nabylo právní moci 10. května 1991, byl na části území CHKO Šumava vyhlášen Národní park Šumava. Šumava je největším souvislým komplexem lesa ve střední Evropě, který je nazýván i Zeleným srdcem Evropy. Celková plocha 920 kilometrů čtverečních je rozdělena na dva národní parky, na německé straně od roku 1970 NP Bavorský les a na české od roku 1991 největší český národní park NP Šumava s rozlohou 68 064 hektarů.

Chráněná krajinná oblast Šumava, jejíž rozloha nepokrytá národním parkem je 99 624 hektarů, se nachází na části správního území Jihočeského a Plzeňského kraje a zasahuje do okresů Český Krumlov, Prachatice a Klatovy. Území NP Šumava zahrnuje většinu z nejcennějších přírodních společenstev Šumavy s potřebou přísné ochrany a má statut Biosférické rezervace. Od roku 1990 je Šumava zapsána do seznamu UNESCO.

Nejtypičtějším fenoménem ochrany šumavské přírody jsou šumavská rašeliniště, ta jsou od roku 1990 zařazena do seznamu Ramsarské konvence o ochraně mokřadů mezinárodního významu. Šumava je také zařazena Mezinárodní unií pro ochranu přírody (IUCN) do Červené knihy ekosystémů.

Autor: Dobrin Stojcev

Štítky Národní park Šumava, Šumava, Světové dědictví UNESCO, slavnost, národní park, Jiří Dědeček, Josef Štemberka, Kvilda, Svinná Lada, Mezinárodní svaz ochrany přírody, Prachatice, Kašperské Hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národnímu parku Šumava je letos 20 let  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.