Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mrazy v jižních a západních Čechách poškodily hlavně švestky, třešně a višně

Extrémní mrazy v noci na čtvrtek posledních dní poškodily na jihu a západě Čech zejména úrodu jablek, třešní a višní. Výši škody ovocnáři budou schopni určit během dvou týdnů, řekl agentuře Petr Leber, tajemník Unie ovocnářů jižních a západních Čech.

Zatímco na západě Čech trpěly mrazy zejména švestky, v Jihočeském kraji to byly hlavně višně a třešně. "Švestky byly už vesměs odkvetlé a mráz útočil na obnažené zárodky plodů. Podle posledních informací jich velká část nepřežije a pravděpodobně opadá," řekl Leber.

V jižních Čechách pak mráz zasáhl hlavně višně odrůdy červených třešní, takzvané chrupky. "Ty už byly také odkvetlé s obnaženými plody a pravděpodobně jich velkou část mráz zahubil," dodal Leber s tím, že černé odrůdy, srdcovky, by mrazem měly utrpět méně.

Tradiční jihočeské ovoce z okolí Lhenic, rybíz, podle Lebera náporům mrazů nejspíš odolal. "Rybíz je mrazu odolná plodina, tam by škody neměly být velké," doplnil Leber.

Velmi podle Lebera záleží na konkrétní poloze sadů. "Například ve Lhenicích byla noční minima v některých lokalitách kolem dvou stupňů pod nulou, v mrazových kotlinách, kam stéká ledový vzduch z okolních kopců, klesla teplota až k pěti stupňům pod nulou. Tam budou pochopitelně škody větší," uzavřel Leber s tím, že výši škod budou ovocnáři schopni určit zhruba za 14 dní.

Autor: Dobrin Stojcev

Štítky třešně, mráz, višeň obecná, Západní Čechy, Česko, Jihočeský kraj, Lhenice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mrazy v jižních a západních Čechách poškodily hlavně švestky, třešně a višně  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.