Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

„Zastavíme pro Vás čas!“

To slibují organizátoři nových nočních prohlídek městem České Budějovice, které navazují na úspěšné a divácky velmi oblíbené Strašidelné pověsti města České Budějovice, které Agentura Kultur-Kontakt realizovala v předcházejících letech. „Za dobu šesti let jsme několikrát změnili scénář, pozvali návštěvníky do mnoha objektů, kam by se běžně jen těžko mohli podívat a připomněli jim tajemné příběhy, pověsti a historii našeho města“ sdělil autor scénáře a producent prohlídek Miroslav Mareš.

O tom, že si prohlídky našly své stálé fanoušky a obdivovatele svědčí i 3. místo v prestižní soutěži internetového portálu Kudy z Nudy, kde v roce 2009 byly noční prohlídky odbornou porotou, veřejností i diváky zvoleny jako 3. nejoblíbenější turistická atraktivita jihočeského kraje.

„Ale žádný strom neroste do nebe a tak během 6 let uvádění prohlídek jsme nejen vyčerpali témata budějovických strašidelných pověstí, ale i zjistili, že u stálých diváků je potřeba změnou názvu nočních prohlídek vzbudit povědomí o tom, že se jedná o něco nového“ tvrdí Miroslav Mareš.  

Každý sudý čtvrtek od června do září se tak budou moci diváci ve večerních hodinách vedeni paní Architekturou a Vládcem času vydat od jednoho historického objektu k druhému, aby se zábavnou formou kostýmovaných, hraných obrazů seznámili se zajímavými příběhy a historií města České Budějovice.

Vydáme se do novobarokní vily velko-továrníka Franze Hardtmutha a jeho ženy Anny von Roztoczil, připomínající šlechtické sídlo z první poloviny 18. století, abychom se mohli pokochat nádherou aristokratického sídla, které po 100 letech jen málo ztratilo ze své původní krásy. V novém návštěvnickém centru společnosti E.on se prostřednictvím některých doposud nepublikovaných fotografií budějovického patriota Milana Bindera podíváme na historii místa bývalého Krumlovského rybníka.  Poprvé po šesti letech nás zavedou prohlídky do budějovické radnice, kde budeme obdivovat nejen krásu obřadní síně s nástropní freskou Šalamounova soudu, ale staneme se na chvíli členy správní rady akciového pivovaru Budvar, abychom společně s panem JUDr. Františkem Hromadou schválili vydání nové emise akcií a ochranné registrační značky v podobě Blaťačky. U slepého ramene Malše nás bude očekávat flašinetář Pivoda. Aby si i děti přišly na své, zařadili jsme do prohlídek pohádkovou postavu vodníka Jindřicha. I když na sobě nemá svůj typický vodnický obleček, své řemeslo určitě nezapře. A těch příběhů a vyprávění co zná. Zatímco v předcházejících letech jsme prozkoumávali spíše vnitřní historickou část města, nyní se vydáme i za jeho pomyslné brány.  Nepozvat vás však do nejstarší stavby města do Dominikánského kláštera a nezmínit jediný písemný doklad o založení města, listinu, kterou zvíkovský purkrabí Hirzo předává bratřím dominikánům půdu k založení kláštera, či vynechat patronku města – Pannu Marii Klasovou, to jsme si nedovolili.  Pevně věříme, že ať už patříte mezi budějovické patrioty či jste do našeho města zavítali poprvé, že si společně s námi vychutnáte atmosféru „starých zlatých časů“, kdy byl na vše čas, nikam se nepospíchalo a lidé měli k sobě blíže. Snad se i vy zastavíte a pozvednete hlavu, abyste viděli za večerního šera krásy, které vám v denním shonu unikají. 

Autor: Miroslav Mareš, Foto: Petr Zikmund  

Štítky České Budějovice, Miroslav Mareš, historie, krása, Milan Binder, Jihočeský kraj, E.ON, Budějovický Budvar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

„Zastavíme pro Vás čas!“  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.