Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zámek Hluboká se pro veřejnost otevře i 25. a 26. prosince

Některé jihočeské hrady a zámky se otevřou pro veřejnost i v období vánočních svátků. Lidé tak například budou moci navštívit populární objekt v Hluboké nad Vltavou. Řada jihočeských hradů a zámků připravuje pro veřejnost program po období celého adventu.

V zámku v Hluboké nad Vltavou si návštěvníci 25. a 26. prosince mohou od 10 do 16 hodin prohlédnout soukromá apartmá posledních čtyř generací majitelů panství Schwarzenbergů.

„Trasa vede z Hamiltonova salonu kněžny Terezie, přes Kuřácký salon do Tereziiny Malé jídelny, dále pokračuje Loveckou jídelnou a Přípravnou do Malé jídelny doktora Adolfa a vrcholí v jeho třech dalších místnostech,“ řekla mluvčí budějckého Národního památkového ústavu Jitka Skořepová.

Právě Adolf Schwarzenberg byl posledním majitelem Hluboké a zámek obýval do roku 1939, kdy s manželkou uprchl před nacisty do zámoří.

O vánočních prázdninách se otevře pro veřejnost i hrad v Nových Hradech. Stane se tak 29. prosince od 10 hodin. „Letos během vánočních svátků otevřeme poprvé,“ řekl kastelán Jan Smolík. Lidé si novohradský objekt mohou prohlédnout i o adventních víkendech od 30. listopadu do 15. prosince.

O vánočních svátcích bude přístupný také zámek v Třeboni. Veřejnost jej může navštívit 27. a 28. prosince. Při prohlídkách se dozvědí informace o vánočních zvycích a tradicích na třeboňském zámku.

Zimní prohlídkovou trasu nabízí pro veřejnost také hrad Rožmberk. Návštěvníci mohou vidět například jídelnu, hernu, salon nebo pracovnu v prostorách, které obýval šlechtický rod Buquoy. Zimní prohlídky na Rožmberku letos končí 15. prosince. Následně pak bude do 3. ledna hrad zavřený.

Jarmarky, adventní trhy s ukázkami řemesel nebo koncert nabízejí také například zámky v Dačicích a Jindřichově Hradci nebo klášter ve Zlaté Koruně.

Zdroj: ČTK
Foto: www.zamek-hluboka.eu

Štítky jihočeské hrady, advent, otevřené památky, Zámek Hluboká, zámek, hrad, Vánoce, jídelna, Adolf ze Schwarzenbergu, Národní památkový ústav, Jan Smolík, Hrad Rožmberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Hluboká se pro veřejnost otevře i 25. a 26. prosince  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.