Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zámek Červená Lhota letos slaví 550 let od první písemné zmínky

Významné výročí si letos připomíná Státní zámek Červená Lhota - 550 let od první písemné zmínky. Na návštěvníky tak čeká plno zajímavostí a také kulturních akcí.

„V rámci tohoto výročí proběhnou mimořádné prohlídky běžně nepřístupných prostor přízemí a sklepů, které jsou dokladem nejstarší stavební etapy někdejší tvrze. Návštěvníci budou moci zavítat do provozních prostor správy zámku, uvedeni budou také do služebních bytů současných zaměstnanců a do nejstarší části sklepení. Seznámí se tak s pozoruhodným stavebním vývojem zdejšího zámku a nahlédnou do současného provozního zákulisí,“ říká kastelán Tomáš Horyna.

Mimořádné prohlídky nejstarší části zámku se uskuteční ve dvou termínech - 19. a 26. června. Vždy od 16 hodin. Vstupné bude 200 korun a správa zámku upozorňuje, že počet účastníků bude omezený.

Kulatinám bude věnována také letošní Hradozámecká noc, která proběhne 29. srpna.

Zlatovláska

550 let od první písemné zmínky ale není jediným výročím, které si letos Červená Lhota připomene. „V letošním roce uplyne 40 let od historicky největší dosažené návštěvnosti, která v roce 1975 činila 125 771 osob. Tento velký návštěvnický zájem byl způsoben odvysíláním úspěšné filmové pohádky Zlatovláska režisérky Vlasty Janečkové. Od té doby je v mysli návštěvníků Zlatovláska s Červenou Lhotou spojena, proto budou i letos připraveny pro dětské návštěvníky dvě zlatovláskové akce,“ uvádí Tomáš Horyna.

První akce se uskuteční již za několik dní - 18. dubna. Bude se jednat o výtvarně dramatickou projektovou prohlídku, kterou zrealizují žáci střední pedagogické školy v Praze. Prohlídka proběhne v 9 a ve 14 hodin. Vstupné bude 70 korun, přičemž je nutné se objednat předem.

Další akce ve znamení Zlatovlásky je v plánu na 2. května. Tentokrát se bude jednat o inscenaci pod režijním dohledem Michaely Homolové. Představí se herci z pražského divadla v Dlouhé - Peter Varga a Martin Veliký. Představení bude určeno dětem od 4 let. I v tomto případě bude nutné se předem rezervovat. Vstupné bude 80 korun.

Dětský návštěvník je dlouhodobě cílovou skupinou zámku Červená Lhota. „Pro objednané skupiny škol a školek je připraven speciální průvodcovský text, na webových stránkách jsou ke stažení pracovní listy, školy si mohou objednat projektové prohlídky propojující netradiční prezentaci objektu s výtvarnými aktivitami, v zámeckém divadle jsou realizována i dětská pohádková představení,“ zmiňuje Tomáš Horyna a dodává, že zámek spolupracuje s Pedagogickou fakultou Univerzity Karlovy a v letošním roce získal jako první statut Fakultního památkového objektu. „Zájem o školní skupiny deklarujeme v letošním roce i tím, že výrazně zlevňujeme vstupné pro děti v hromadných skupinách na 50 korun na osobu. Běžné dětské vstupné je 70 korun,“ přidává.  

Hradozámecká inventura

Co se týká dalších letošních akcí, tak se zámek Červená Lhota zapojí také do Hradozámecké inventury, a to přednáškou na téma Proměny instalace expozice SZ Červená Lhota. Následně proběhne prohlídka současné podoby interiérů. „Řeč bude o dobově podmíněných instalačních praktikách, o způsobu práce při instalacích zámeckých interiérů i expozici jako interpretaci konkrétní památkové budovy.“

Hradozámecká inventura se uskuteční 16. května od 16 hodin. Vstupné bude 200 korun.

Foto: cervena-lhota.cz

Štítky zámek, Červená Lhota, Zlatovláska, prohlídky, děti, výročí, Zámek Červená Lhota, první písemná zmínka, kulturní akce, Hradozámecká noc, Vlasta Janečková, Peter Varga, Divadlo v Dlouhé, Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Červená Lhota letos slaví 550 let od první písemné zmínky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.