Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Za týden se lidem otevřou tajemná zákoutí

V sobotu 12. dubna se otevřou v krajské metropoli vrata do dvorů, dvorků a dvorečků, které po celý rok zůstávají skryté. Odbor památkové péče magistrátu města České Budějovice ve spolupráci s agenturou Kultur-Kontakt přichystal v rámci Mezinárodního dne památek lákavou nabídku nejen pro patrioty a milovníky historie.

Otevřou se nám ona tajemná zákoutí, která se mnohdy skrývají za zavřenými vraty. Nezatoužili jste někdy nahlédnout dovnitř a pokochat se tu upravenou zahrádkou, tu zas klidem a pohodou rozprostírající se uprostřed velkoměsta? 

Běžně přístupné dvorky oživí doprovodný kulturní program jako například vystoupení folkové skupiny Lakomá Barka z Českého Krumlova, která zahraje posluchačům v domě U Beránka. V Komorní galerii u Schelů a na dvorečku Rabenštejnské věže zazní staropražské písně v podání borovanské skupiny Vehicle club band. Těm, kdo dávají raději přednost prohlídkám města s průvodcem, nabízí Mezinárodní den památek bohaté vyžití. Krom tradičních prohlídek českobudějovické radnice lze zavítat na prohlídku rajského dvora a přilehlého ambitu dominikánského kláštera či se vydat městem „Křížem krážem s památkářem“. I nejmenší návštěvníci si přijdou na své. V 10:00 a ve 14:00 hodin se budou moci vydat s pracovními listy na „Putování od bludného kamene“, aby v 15:00 hod. usedli na lavice U Beránka, kde pro ně bude přichystána loutková pohádka.

Na některé programy je z kapacitních důvodů možný vstup pouze s platnou vstupenkou, kterou lze bezplatně vyzvednout prostřednictvím CB systému. Bohatě postaráno bude o návštěvníky, kteří zavítají do sídla Národního památkového ústavu na Senovážné náměstí, kde je přivítá sám původní majitel špeditérství a zasilatelství - pan Ferus s chotí. Krom ukázek lidových řemesel a možnosti zakoupení publikací z vydavatelství NPú, je přichystána výstava věnovaná kněžně Eleonoře ze Schwarzenberku a přednáška o zednickém mistru Jakubovi Bursovi.

„Díky pochopení mnoha soukromých majitelů dvorků a dvorečků i díky vstřícnosti pana ředitele Správy domů můžeme zcela výjimečně otevřít veřejnosti i 14 běžně nepřístupných dvorů,“ uvedl za pořadatele Miroslav Mareš. Návštěvníci tak budou moci nahlédnout do mnoha neznámých míst. Mezi zpřístupněnými objekty se objevují i místa, která již v předchozích letech byla v rámci této akce otevřena. Jedná se například o Rabenštejnskou věž, Železnou pannu, gotický srub či biskupskou zahradu.

Štítky dvůr, České Budějovice, Národní památkový ústav, Miroslav Mareš, Jakub Bursa, Český Krumlov, památková péče

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za týden se lidem otevřou tajemná zákoutí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.