Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Význam Velikonoc v Budějcích připomene pouliční divadlo

Velikonoční výstavy, dílny, jarní řemeslné trhy s pomlázkami a malovanými vejci či Velikonoční jízdu po jindřichohradecké úzkokolejce nabízejí návštěvníkům měst a obcí na jihu Čech pořadatelé o blížících se jarních svátcích. Program si mohou vybrat na internetu.

Vyvrcholení Velikonoc letos připadá na 20. a 21. dubna. Jejich křesťanský smysl si mohou lidé připomenout při tradičním Velikonočním hrkáním v Českých Budějovicích. Ulicemi tentokrát projdou průvody 72 tajemných hrkačů, budou znít bubny a tesaři budou na několika místech tesat kříže.

„Čtvrtý ročník Velikonočního hrkání začne v režii Víti Marčíka na Zelený čtvrtek 17. dubna,“ řekla mluvčí budějckého magistrátu Jitka Welzlová.

V centru města se odpoledne objeví skupinka Židů s kufry v podání kapely Martina Koláře. Připomenou, že Kristovo ukřižování se událo kolem roku 30 v období, kdy Židé slaví pesach, který je památkou vysvobození Izraelitů Mojžíšem z egyptského otroctví. V 18 hodin pak městem projde první průvod hrkačů po mši v katedrále svatého Mikuláše.

Skupinky po 17 hrkačích v černých pláštích a s bílými maskami vyjdou tentokrát z Piaristického náměstí a od KD Slavia, aby se po pochodu historickým centrem objevily na čtyřech rozích náměstí Přemysla Otakara II. Pak se spojí v jeden průvod u Samsonovy kašny. Lidé ponurý průvod s různými symboly a působivým hudebním doprovodem mohou sledovat od čtvrtka do soboty celkem sedmkrát.

Na Velký pátek 18. dubna vyjde průvod čtyřikrát. Od 8 do 12 hodin bude k vidění tesání křížů na Piaristickém náměstí, náměstí Přemysla Otakara II., U Beránka, U Černé věže a u Biskupského gymnázia. V poledne budou vztyčeny. Naposledy vyjde průvod na Bílou sobotu v poledne.

„Hrkání je kvůli tomu, že od čtvrtečního večera do sobotní noci nezní zvony, podle staré tradice je ráno, v poledne a večer nahradí hrkače, řehtačky a klapačky,“ připomněl Víťa Marčík. „Někdo říká, že naše hrkání je ponuré, ale ukřižování Ježíše je ponuré. Rádi bychom každý rok něco přidali a skončili velkou oslavou nedělního vzkříšení,“ řekl organizátor akce.

Zdroj: ČTK

Štítky Velikonoční hrkání, Víťa Marčík, pouliční divadlo, České Budějovice, Velikonoce, Velikonoční jízda, Česko, Zelený čtvrtek, Přemysl Otakar II., Martin Kolář, Piaristické náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Význam Velikonoc v Budějcích připomene pouliční divadlo  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.