Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Výstava znetvořených lidí ve vás vyvolá hrůzu i soucit

Clementine Deleit, Chang Woo Gow či Lola Ferrari. V této vybrané společnosti se můžete ocitnout i vy! Naštěstí jen na chvíli. Stačí během tohoto týdne navštívit Obchodní centrum Čtyři Dvory, kde se koná výstava Katastrofy lidského těla.

Ano, v případě těchto lidí se příroda opravdu vyřádila. Budete šokováni, možná pocítíte odpor, ale i soucit. Expozice je sice poměrně malá, ale i tak dokáže vyrazit dech. O to více, když si uvědomíme, že se jedná o voskové figuríny lidí, kteří byli skuteční. Žádná monstra z filmových studií Universal či Hammer, ačkoliv právě u těchto lidí se filmaři zajisté mnohdy inspirovali.

A kdo nejvíce přitahuje pozornost návštěvníků? Mezi favority patří chlapi, kteří hrají karty přímo uprostřed výstavy. Na první pohled vypadají celkem normálně, ale zdání klame. Jeden má čtyři oči, druhý dva obličeje, třetí nos jako nosorožec.

Pánové si pak nenechají ujít detailní pohled na Lolu Ferarri aneb ženu s největšími ňadry. Zatímco někteří možná přemýšlejí, jak je možné, že se Lola ocitla ve stejném pytli s lidmi se dvěma hlavami, obličeji či ženou připomínající tučňáka, jejich něžné polovičky s touto legendární dívkou, která již zemřela, soucítí. „Musely ji pěkně bolet záda,“ poznamenala jedna z nich.

Co dál výstava nabízí? Například Giovanni a Giacomo Toccsi, siamská dvojčata ze Sardinie. I jejich život byl zajisté velmi zajímavý. Kariéra v divadle Panoptikum, svatba a vzhledem k hendikepu i poměrně vysoký věk - 53 let.

Mráz po zádech vám možná přejede z muže s vlčím syndromem. Figurína vypadá velmi děsivě, hlavně její oči vzbuzují dojem, že před vámi stojí skutečně živá osoba. Jen se pohnout...

Úsměv vám naopak vykouzlí Clementine Deleit s bezkonkurenční bradou. Clementine byla chytrá a své prokletí využila k byznysu - otevřela si kavárnu s všeříkajícím názvem U ženy s bradkou. Nakonec ale beztak skončila v cirkusu, stejně jako řada jejích kolegů, které výstava prezentuje.

Nechybí ani nejtlustší člověk, Buster Simcus, který před dvaceti lety dosáhl váhy 610 kilogramů, či největší obr, Chang Woo Gow, jenž měřil 245 centimetrů. Za zmínku určitě stojí, že druhý zmiňovaný cesty s cirkusem využil k vlastnímu duševnímu obohacení, jelikož- mluvil mnoha cizími jazyky.

Výstava Katastrofy lidského těla má úspěch jak v Čechách, tak v zahraničí. Není se čemu divit - vzbuzuje nemalé emoce. Nabízí většinou smutné lidské příběhy, které kolikrát vedou k zamyšlení. Voskové figuríny jsou velmi kvalitní (použity byly lékařské oční a zubní implantáty a pravé lidské vlasy) a některým návštěvníkům se při pohledu do jejich očí možná zatočí hlava.

Výstava, kterou naleznete u vstupu do multikina CineStar, potrvá do 1. února. Ještě tedy máte dostatek času k její návštěvě. Otevřena je denně od 10 do 18 hodin. Základní vstupné činí 60 korun za osobu. Děti a ZTP zaplatí polovinu.

Štítky Katastrofy lidského těla, Obchodní a zábavní centrum Čtyři Dvory, výstava, České Budějovice, Ferrari, Universal Studios, Cinestar, lidské tělo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava znetvořených lidí ve vás vyvolá hrůzu i soucit  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.