Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výstava Warholových děl obsahuje také kopie

Expozice obrazů Andyho Warhola v Hluboké nad Vltavou se skládá i z kopií děl slavného umělce. Alšova jihočeská galerie, která výstavu s názvem Zlatá šedesátá uspořádala, však nejprve tvrdila, že má pouze originály. Nyní připustila, že expozice obsahuje zhruba čtyři desítky kopií.

Tuto informaci přinesla v závěru minulého týdne Mladá fronta DNES.

„Je to matení veřejnosti. Renomovaná galerie musí na první pohled jasně označit, že jde o reprint Warholova díla. Pokud jsou na výstavě originály, musí být tyto reprinty od nich zřetelně oddělené,“ uvedl historik umění a bývalý ředitel Sbírky moderního a současného umění Národní galerie v Praze Tomáš Vlček.

Alšova jihočeská galerie uznala, že po třech dnech od zahájení výstavy vyměnila popisky u některých sérií. Chtěla tím prý zabránit spekulacím. „My přiznáváme, že tyto edice jsou kopie podle Warhola. Je to nejsnáze dostupná edice, která se objevuje na prestižních výstavách v Evropě, Americe i Austrálii,“ řekl ředitel galerie Aleš Seifert.

Mezi originály například nepatří vystavované kompletní série Marilyn Monroe, Mao Ce-tung, Flowers a Campbellovy polévky. Jde o edici s názvem Sunday B. Morning, což jsou sítotiskové kopie vyrobené podle Warholových originálů. Ty prý vznikly až po smrti vůdčí osobnosti amerického pop-artu.

Výstavu Zlatá šedesátá prezentoval Seifert na vernisáži jako jednu z nejzajímavějších v historii galerie. Organizátorům se podařilo od Warholova muzea v Medzilaborcích a dalších soukromých sběratelů sehnat na 200 exponátů. Výstava začala 13. července a potrvá do konce září. Na projekt za více než milion korun přispěli především sponzoři.

Zdroj: ČTK

Štítky Andy Warhol, Zlatá šedesátá, výstava, Alšova jihočeská galerie Hluboká nad Vltavou, kopie děl, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, galerie, Hluboká nad Vltavou, Tomáš Vlček, Národní galerie v Praze, Marilyn Monroe, Mao Ce-tung, Mladá fronta DN

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava Warholových děl obsahuje také kopie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.