Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Výstava Šangri-la přenese do Himálaje. Otevřela ji bhútánská královna matka

Unikátní výstava Šangri-la, která představuje krásy pod Himálajem, tedy Nepálu, Tibetu, Bhútánu a Indie, byla v sobotu zahájena v Jihočeském muzeu. Otevřít ji v doprovodu své delegace přijela dokonce i Její Výsost Bhútánu Ashi Sangay Choden Wangchuck, jenž byla na třídenní návštěvě České republiky.

Společně ji uvítali hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, primátor města Jiří Svoboda a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Rozsáhlá výstava, kterou má na svědomí cestovatel Rudolf Švaříček, nabízí návštěvníkům proniknout do tajů himálajské kultury.

K vidění jsou různé mystické masky, hudební nástroje, zbraně, ale i jiné velmi zajímavé artefakty. Pro štěstí může polít sloní bůh Ganešu. Celá výstava navíc přenese do míst, kde je hlavním náboženstvím buddhismus. To všechno až do příštího roku, kdy z Jihočeského muzea Šangri-la zmizí.

„Máme hodně společného, například téměř stejný počet obyvatel,“ pobavil na úvod následné vernisáže hejtman Jiří Zimola. Připomněl, že i jižní Čechy mají královskou minulost a milují životní prostředí. „V Bhútánu jsou minimálně dvě věci, které Česká republika umí. Jsou tam obrovské možnosti pro výstavbu hydroelektráren a je to nepochybně i trh pro naše letadla,“ doplnil jej ministr Mládek.

Bhútán by rád přivítal více českých turistů

Vernisáž byla doplněna o několik zajímavých vystoupení, které návštěvníkům představili tamní kulturu. „Chtěl bych pogratulovat Jihočeskému muzeu k výstavě, protože znamená průřez celým regionem. Bhútán byl dlouhou dobu uzavřenou zemí, ale v minulém roce už si do ní našlo cestu na 120 českých turistů,“ přidal mimořádný a zplnomocněný velvyslanec České republiky v Indii s přiakreditací pro Bhútán Miroslav Stašek.

Královský protokol neumožňuje Její Výsosti hovořit, a tak se slova za ní ujala první bhútánská ministryně v sukni Aum Dorji Choden, která zastává úřad práce a sociálních věcí. „Již po několika okamžicích jsme se zde cítili jako doma v Bhútánu,“ poděkovala organizátorům úvodem. „Oblast Himálaje skrývá legendárního Yettiho a my věříme, že není daleko od nás,“ pobavila účastníky podobně jako jihočeský hejtman.

Vzápětí ale naladila na vážnější notu. „Všudypřítomná síla globalizace vytlačuje tradice a kulturu někam úplně na okraj a často k úplnému zničení. Proti těmto místům ale jsou oblasti, kde tradice zůstává nejenom zachována, ale vzkvétá. Prostřednictvím takové výstavy chceme počet českých turistů v Bhútánu zvýšit,“ zmínila ministryně.

Přenést se do Himálaje můžete v Jihočeském muzeu až do konce března roku 2016. Lístek na obohacující a přínosnou výstava stojí v základní ceně 100 korun, při slevě 70 korun a rodinné vstupné vyjde na 260 korun.

Štítky Bhútán, Šangri-la, výstava, Jihočeské muzeum, Jiří Zimola, Jihočeský kraj, královna matka, Himálaj, muzeum, Česko, Indie, Sangay Choden, kultura, Nepál, Jan Mládek, Tibet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava Šangri-la přenese do Himálaje. Otevřela ji bhútánská královna matka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.