Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vinobraní na Hluboké si užili děti i dospělí

In vino veritas? Je ve víně pravda? Jestli tohle tvrzení platí, to Budějcká Drbna nezjistila, ale že je s vínem spojeno veselí a pohoda, o tom se v sobotu 15. září přesvědčila v Hluboké nad Vltavou.

Konaly se zde Jihočeské slavnosti vína, jejichž součástí byla degustace 46 vzorků bílých, červených a růžových vín a také ochutnávka letošní úrody révy vinné, která roste na malé hlubocké vinici.

Vinobraní zahájil slavnostní průvod, který prošel hlavní hlubockou ulicí. V čele průvodu jel kočár s Karlem IV., kterého doprovázela jeho věrná družina, ztvárněná hereckým spolkem Kříž-žáci v historických kostýmech.

Následoval hlubocký pěvecký sbor Záviš, zástupci Sokola i baráčníků. Nejvýraznějším prvkem průvodu byly červenobílé mažoretky Hlubocké princezny, které v synchronizovaném pochodovém kroku zaujaly diváky svým věkovým složením - od čtyřletých holčiček až po mažoretky - maminky.

Za mažoretkami pochodovala kapela z partnerského města Neustadt an der Aisch. Pestrý průvod doprovodil Karla IV. až na náměstí, kde na pódiu u kostela pozdravili návštěvníky slavností starostové obou partnerských měst, za Hlubokou Tomáš Jirsa, za Neustadt an der Aisch Klaus Meier.

Starosta Hluboké Jirsa navíc tradičně převzal od Karla IV. ´vzorek´ vinných hroznů z hlubocké vinice k ochutnávce. Při ochutnávání vína Tomáš Jirsa nepochybně vzpomněl slov básně Jana Nerudy, v níž Karel IV. nad vínem českým k Buškovi z Velhartic promlouvá, že „to víno má svůj zvláštní ráz, zprv trpké, ale milé zas - my, myslím, se už vpili!“.

Připomenuta byla i historie pěstování vinné révy v Hluboké nad Vltavou, kterou v roce 1534 zavedl založením vinice tehdejší vlastník hlubockého panství, Ondřej Ungnad ze Suneku. Přestože se vinné révě v tehdejším Frauenbergu (později Hluboké) dařilo, Schwarzenbergové, kteří později panství převzali, dali přednost cizozemským vínům před českými, dováželi raději víno z Francie a vinice zanikla. K návratu k tradici a jejímu obnovení došlo až v roce 2004, kdy na jižním svahu pod Knížecím dvorem byla vytvořena vinice a byly vysázeny první sazenice révy.

Po úvodních oficialitách mohli návštěvníci vinobraní užívat všech připravených aktivit, staročeský trh jim nabídl možnost zakoupit ve stáncích uzeniny, sýry, sladkosti i české řemeslné výrobky dřevěné, textilní i proutěné. Na pódiu se během odpoledne představila k tanci i poslechu Lidová muzika Václavanka, kapela Frankenland z partnerského města či houslistka Lenka Němcová.

V programu byla i atrakce pro děti, které v Knížecím dvoře řádily na nafukovacím skákacím hradu. A dospělí? Ti po vzoru Buška z Velhartic, který „máčel ret a pysk a víno ku půnebí tisk a po jazyku válel“ vychutnávali opojnou chuť vín a pohodového sobotního odpoledne a večera.

Slavnosti vína v Hluboké nad Vltavou

Pondělí, 17. září 2012, 16:05

Slavnosti vína v Hluboké nad Vltavou
Slavnosti vína v Hluboké nad Vltavou

Štítky vinobraní, Hluboká nad Vltavou, slavnosti, víno, vinice, Karel IV. Lucemburský, Drbna.cz, Tomáš Jirsa, partnerská města, sýr, vinný hrozen, uzenina, cukrovinka, Jan Neruda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vinobraní na Hluboké si užili děti i dospělí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.