Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Víkend v Hluboké byl ve znamení vína

Minulou sobotu bylo na hlubockém Náměstí Československé armády rušno. Konaly se tady totiž tradiční Jihočeské slavnosti vína. Stejně jako každý rok nechyběl ani významný český panovník. Letos to byl král Václav, který symbolicky předával sklizené víno starostovi Tomáši Jirsovi.

Slavnosti zahájil velkolepý průvod městem, v jehož čele šla královská družina doprovázená početnou skupinou mažoretek všech věkových kategorií ze souboru Hlubocké princezny, sborem dobrovolných hasičů a dalšími účastníky slavností.

Během slavnostního zahájení na pódiu vystoupil Luboš Dušek, který se stará o hlubockou vinici, a popsal, jaké úkony během roku musí provést, aby byla úroda tak dobrá, jako letos.

Zastupitelka Hluboké nad Vltavou Hana Hricová zase všem návštěvníkům popřála příjemné odpoledne a doporučila ochutnat výrobky se značkou „Chutná hezky. Jihočesky“.

Starosta Tomáš Jirsa poděkoval všem účastníkům slavností a také Českému hydrometeorologickému ústavu za krásné počasí. Po přípitku vystoupila hudební skupina Aquarel, na kytaru hrála a zpívala Petra Sýkorová a předvedly se také děti ze Základní školy v Hluboké nad Vltavou.

Od 13 do 18 hodin probíhala degustace vína pro veřejnost. Po celý den si návštěvníci mohli zakoupit občerstvení, víno, burčák či suvenýry v jednom z mnoha stánků. Samozřejmě nechyběl ani doprovodný program pro děti, které mohly v Knížecím dvoře využít nafukovací atrakce.

Původní vinice byla založena v roce 1534 tehdejším vlastníkem Hlubockého panství Ondřejem Ungnad ze Suneku. Přestože se vinné révě v tehdejším Frauenbergu (později Hluboké) dařilo, Schwarzenbergové, kteří později panství převzali, dali přednost cizozemským vínům před českými, dováželi raději víno z Francie a vinice zanikla.

K návratu k tradici a jejímu obnovení došlo až v roce 2004, kdy na jižním svahu pod Knížecím dvorem byla vytvořena vinice, a byly tam vysázeny první sazenice révy.

Jihočeské slavnosti vína v Hluboké

Pondělí, 16. září 2013, 19:50

Jihočeské slavnosti vína v Hluboké
Jihočeské slavnosti vína v Hluboké

Štítky Jihočeské slavnosti vína, Hluboká nad Vltavou, víno, slavnost, vinice, Československá armáda, sbor dobrovolných hasičů, Tomáš Jirsa, Schwarzenbergové, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Je škoda, že je u Budějcké drbny tradicí informovat o tom co bylo, místo toho dát vědět co BUDE. Třeba by někteří čtenáři i na nějakou akci vyrazili, takhle se sice dovíme že to bylo pěkné, ale je nám to celkem na houby.

Úterý, 17. září 2013, 14:08Odpovědět

Víkend v Hluboké byl ve znamení vína  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.