Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vihar rozpálil Fabriku! Zavzpomínalo se i na Age Of Storm

Pro ty, kteří se rádi rochní v budějckém metalovém undergroundu, to byla jistě nemalá událost. V budějcké Fabrice zaburácela deathová smečka Vihar, která se po třech letech probudila z neplánované hibernace. A že se probudila s chutí! Jako by tříletá pauza neexistovala a jelo se dál.

Ale od začátku... Jako první se minulý týden ve čtvrtek ve Fabrice představili švédští Captive Sight. Pokud někdo kapelu poslouchal na internetu, byl z jejich setu asi malinko zmatený. Jestliže se ve studiu pánové dotýkají až stoner teritorií, naživo to byla pořádná schíza! Jedním dechem ale dodávám, že ačkoliv jsem byl po prvním songu na rozpacích, na jejich hru jsem nakonec přistoupil a koncert si užil.

Captive Sight drtí osobitou směs všeho možného - nechybí vlivy core, ale ani extrémního metalu. Nosným prvkem je hlavně psychózní kytara. Fredrik Majlund často lovil až nepříjemné, nebo spíše znepokojivé tóny, které ale v rámci celé kompozice výborně fungovaly. Snad jen škoda, že na turné nevyrazil druhý kytarista.

Úsměvnou situací vždy bylo, když se Captive Sight snažili komunikovat s publikem. Angličtina? Bez odezvy... „Sprechen sie Deutsch?“ ptal se zpěvák. Také žádná odpověď. Ve znalosti cizích jazyků zkrátka máme co dohánět. Na druhou stranu, v metalové komunitě se alespoň na základu domluví každý, což se potvrdilo i ve Fabrice: „Entombed?“ - „Yes!“ - „At The Gates?“ - „Yes“. A nové mezinárodní přátelství je na světě...

Vihar nastoupili na scénu jako druzí. A byl to sypec... Co song, to klasika! Tato kapela budějcké scéně zkrátka chyběla. Vždyť se za tu dobu neobjevil nikdo, kdo by po nich zacelil díru. V dnešní přetechnizované a moderní době jsou staromilští Vihar jako zjevení. Samozřejmě v dobrém slova smyslu. Jejich doomem načichlý death metal je poctivý a hlavně upřímný. Je od srdce, což je zkrátka vždycky poznat!

I když návštěvnost akce nebyla nijak slavná, atmosféru měli Vihar skvělou. Lidé si jejich návrat přišli užít na maximum, což bylo evidentní. Třešničkou nakonec byla exkurze do dávné minulosti, kdy se zavzpomínalo na legendární Age Of Storm, se kterými zpěvák Miloš Sokolík psal před více než deseti lety dějiny českobudějovického extrémního metalu. Co víc si přát? Snad jen, aby Vihar vydržel a konečně se probojoval alespoň za budějcký region. Těším se na další koncert!

Ruští Drauggard neměli po Viharech nejlepší pozici. Z klubu bohužel před jejich setem odešlo i několik lidí, takže pod pódiem stála jen hrstka pařmenů. Rusům to ale evidentně nevadilo. Po kratičkém zvučení spustili energický tajfun, který vymlátil všechny palice v klubu. Ačkoliv kapela nehraje žádný převratný black metal, naživo působí opravdu skvěle a hlavně profesionálně. Žádné zbytečné kecy, exhibice... Jen totální a zuřivá jízda! Drauggard dokázali strhnout. Mise splněna!

Velikým plusem celé akce byl skvělý zvuk - hlasitý, ale stále čitelný.

Po všech stránkách skvělá akce! Nad návštěvností nebudu ronit slzy, to už jsem vzdal dávno... Možná už by pořadatelé měli přijít s nějakou revoluční novinkou, která by posluchače nalákala. Třeba s tím, že by se jim za účast na koncertě platilo. Jinak to nevidím...

Budějcká Drbna dává metalovému večeru 70 %

Mezinárodní metalový večer ve Fabrice

Pondělí, 28. dubna 2014, 09:40

Drauggard
Drauggard

Štítky metal, Music club Fabrika, Captive Sight, Vihar, Drauggard, továrna, hudební skupina, koncert

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vihar rozpálil Fabriku! Zavzpomínalo se i na Age Of Storm  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.