Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Velikonoce přinášejí plno trhů a koncertů po celém kraji. Kam vyrazit?

Školáci si v těchto dnech užívají velikonoční prázdniny, jejich rodiče v mnoha případech dovolenou. Ideální příležitost k výletům! Kam ale vyrazit? Mrkněme na některé jihočeské velikonoční akce, třeba vám poslouží jako zdroj inspirace.

V Českém Krumlově za návštěvu určitě stojí výstava velikonočních pohledů z celého světa s názvem Radostné Velikonoce. Naleznete ji v místním regionálním muzeu, a to až do 12. dubna.

Když už budete v nádherném historickém centru Krumlova, můžete rovnou omrknout i velikonoční trhy, které zde budou stát až do 6. dubna. Nabídnou vám zdobená vajíčka, pomlázky či třeba řehtačky.

Jestliže si návštěvu Českého Krumlova naplánujete na neděli, tak byste mohli ve městě vydržet až do 18 hodin, kdy v kostele sv. Víta proběhne tradiční velikonoční koncert pěveckého sboru Perchta a Komorního krumlovského orchestru.

Máte náladu na velikonoční koncert již dnes (2. dubna)? V tom případě vyrazte do Strakonic, kde od 19:30 vystoupí v kulturním domě vokální instrumentální soubor Chairé. Ve Strakonicích také můžete navštívit výstavu Veselé Velikonoce, kterou naleznete v kapitulní síni místního hradu.

Láká vás třeba Jindřichův Hradec? V tom případě je ideálním dnem sobota. V 11 hodin vyrazí průvod z Muzea fotografie na náměstí Míru, kde zasadí strom Kraslicovník. Ve zmíněném muzeu se následně uskuteční jarmark, budou představeny tradice a vystoupí zde řada muzikantů. Akce potrvá do 17 hodin.

Ani Prachatice nezůstanou v sobotu pozadu. V 10 hodin vypukne v místním muzeu jarmark, který představí velikonoční činnosti, jako je zdobení kraslic či pletení pomlázky. V pondělí se pak v Prachaticích uskuteční koncert v kostele sv. Anny na Libínském Sedle. Vystoupí smíšený pěvecký soubor Česká píseň, který vede Václav Kraus.

Za návštěvu určitě stojí i Hluboká nad Vltavou, kde byla otevřena Stezka za obřími kraslicemi. Přístupná bude až do 15. května. Co na ní naleznete? Jak název napovídá, tak velká vajíčka. A slovo velká je v tomto případě na místě, protože každé z nich váží zhruba půl tuny. V neděli pak ve městě také propukne sportovní benefice, kterou si užijí celé rodiny i s dětmi.

Také Nové Hrady nezůstávají pozadu. V sobotu se uskuteční akce v Kovárně Nové Hrady - ukázky kování a dalších řemesel, zdobení vajíček, ale také ochutnávky velikonočních jídel. A když už budete na Nových Hradech, podívejte se také na místní hrad, ve kterém v těchto dnech probíhají tradiční velikonoční prohlídky 2. prohlídkové trasy s výkladem velikonočních tradic a zvyklostí. Potrvají až do pondělí.

A jestliže vás velikonoční akce lákají, ale nechce se vám nikam jezdit, stačí si dojít alespoň na budějcké náměstí. Dnes v 18 hodin poprvé vyjdou do ulic města hrkači, naposledy je budete moci zahlédnout v neděli ve 12 hodin.

Jak vidno, velikonočních akcí je plno, stačí si jen vybrat. Tak krásné svátky!

Štítky Velikonoce, akce, kultura, výstavy, muzeum, koncert, Český Krumlov, vejce, Strakonice, Prachatice, Nové Hrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velikonoce přinášejí plno trhů a koncertů po celém kraji. Kam vyrazit?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.