Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Válečným letcům vzdá hold nový památník

Architektonickou soutěž na památník letcům vyhlásilo město v listopadu loňského roku. Celkový rozpočet by neměl přesáhnout jeden milion korun, který doplní částka vybraná od dobrovolných dárců a z výtěžku koncertu, pořádaného k tomuto účelu.

„Oficiální pietní místo věnované všem, kteří bojovali za naši svobodu ve 2. světové válce, tady dosud chybí. Na hřbitově svaté Otýlie je sice památník ruských vojáků, ale není tu takový, který by vzdal hold zejména válečným letcům, jejichž osud byl úzce spjat s Českými Budějovicemi či s naším krajem,“ konstatoval primátor Juraj Thoma.

Do soutěže bylo přihlášeno čtyřiapadesát návrhů a jejich konečné pořadí doporučí radě města odborná porota ke schválení.

Návrhy jsou velmi rozdílné, od minimalistických až po velká sochařská díla z různých materiálů, například nerezového leštěného plechu, kovu, dřeva, ale třeba i s prvkem vody. O konečném vítězi památníku, který své místo najde v prostoru před hlavní poštou, bude rozhodnuto v únoru.

S osudem letců, působících za války ve Velké Británií, jsou České Budějovice spojeny i v těsně poválečné době díky letišti. Už na podzim roku 1945 začal na letišti v Plané intenzívní výcvik dislokované 2. letecké divize, v níž nechyběli přeživší příslušníci 312. československé stíhací perutě RAF.

Podíleli se i na přeškolování izraelských veteránů na stroje, které Izraeli po válce poskytl náš stát. V jejich řadách byl i pozdější president státu Izrael Ezer Weizman.

„To, jak se k našim válečným hrdinům zachoval komunistický režim, snad není nutné připomínat. I to je jeden z důvodů, proč by v Českých Budějovicích měl vzniknout pomník, připomínající hrdinství těchto mužů,“ dodal Juraj Thoma.

Tisková zpráva
Foto: www.airport-cb.cz

Štítky památník, pietní místo, České Budějovice, letci, váleční hrdinové, architektonická soutěz, Juraj Thoma, druhá světová válka, Izrael, Ezer Weizman, Royal Air Force, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Válečným letcům vzdá hold nový památník  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.