Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Muzeu koněspřežky otevřou novou expozici

Jihočeské muzeum otevře ve středu novou expozici v Muzeu koněspřežky v Českých Budějovicích. Partnerem dotovaného projektu Společně dosáhneme více je rakouský Spolek koněspřežné dráhy v Kerschbaumu v Horních Rakousích.

Původně plánovaná venkovní expozice zatím nemohla být vybudována, protože muzeum se podle ředitele Pavla Šafra nestačilo včas dohodnout s Koh-i-noorem na způsobu pronájmu pozemků.

„Nová expozice přinese návštěvníkům jiný pohled na provoz nejstarší železniční dopravy a informace o památkách spojených s historií koněspřežní železnice na území krajského města. Popisuje nejen historii, ale i současnost strážních domků a přibližuje nelehký život drážních strážníků, kteří se v hierarchii železniční společnosti často nalézali na nejspodnějším stupínku,“ řekl autor scénáře expozice Ivo Hajn.

Koněspřežní železnice České Budějovice - Linec, vystavěná v letech 1825 až 1832, byla nejstarší železnicí na evropském kontinentě. Celá trasa z Českých Budějovic do Lince měřila zhruba 129 kilometrů a spojovala české země s Horním Rakouskem. Pravidelný provoz na trati trval čtyřicet let. Osobní vlaky vyjížděly z obou cílových stanic pravidelně jednou denně v pět hodin ráno a křižovaly se v poledne v rakouském Kerschbaumu. Celá cesta tehdy trvala přibližně 14 hodin.

Strážní domek číslo 1 v Mánesově ulici v Českých Budějovicích je i přes dílčí stavební úpravy jedinou autentickou stavbou ve městě, mající přímý vztah ke koněspřežní železnici. Sloužil jako bydlení pro drážní strážníky - zaměstnance železniční společnosti. Každému strážníkovi byl svěřen dohled nad úsekem dlouhým zhruba tři kilometry (1500 sáhů), kde kromě ostrahy prováděl zároveň i nejnutnější práce na údržbě kolejiště.

Po ukončení provozu dráhy byly budovy a pozemky rozprodány. Převážně opuštěné stavby postupně chátraly a zanikly. Zřejmě nejvíce památek na koněspřežku na české straně je na Českokrumlovsku. Za hranicemi v rakouském Kerschbaumu se turisté mohou projet po koněspřežce v replice luxusního vozu Hanibal nebo ve společenském voze Franz Josef. Jízda končí u zrenovovaného nádraží koněspřežky. Tam je muzeum a stylově zařízené restaurace.

Servírovány jsou zvláštní speciality jako koňské koblihy nebo kolejová hopsinka.

Otevření expozice bude v Muzeu koněspřežky v Českých Budějovicích ve středu 30. dubna ve 13 hodin.

Zdroj: ČTK
Foto: www.cestovniinformator.cz

Štítky Muzeum koněspřežky, České Budějovice, otevření expozice, muzeum, železnice, Horní Rakousy, Pavel Šafr, Linec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Muzeu koněspřežky otevřou novou expozici  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.