Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V domě U Beránka vznikaly výrobky z ovčí vlny

Vánoční atmosféra dýchala během každého adventního víkendu z budějckého domu U Beránka. O poslední sobotě před Štědrým dnem si tam každý kolemjdoucí mohl zajít vyzkoušet, jak se pracuje s ovčí vlnou. Nejen dětem, ale i dospělým ukazovala zajímavé praktiky Lenka Smržová.

„Všechny vlněné a šité věci, které tady vidíte, jsem dělala sama,“ ukazovala Lenka Smržová na spoustu výrobků, které byly pro příchozí inspirací na krásný vánoční dárek. „Jsem tady druhým rokem. Beránci chtěli udělat dílnu a ukázkou předení, aby lidi viděli nějaké tradiční řemeslo, a tak jsem tady,“ smála se.

Sama už se Lenka Smržová předení a práci s vlnou věnuje více než deset let. „Je to ale jenom koníček, ke kterému jsem přišla celkem náhodou. Když jsem ještě pracovala v ekocentru, kolegyně tam objednala kolovrátek, že se s ním chce naučit a posléze zařadit ukázku předení do programu pro děti. Potom ale odešla na mateřskou a kolovrátek tam po ní zbyl. Tak jsem po něm takovou dobu pokukovala, až jsem se rozhodla to zkusit. No, a šlo to,“ řekla Smržová.

O poslední adventní sobotě v domě U Beránka vznikaly různé postavičky, andílci, kuličky či vánoční ozdoby. Návštěvnost oproti loňskému roku byla však podle Lenky Smržové nižší. „Tehdy jsme nestíhali. Dneska tvořilo zatím asi dvacet dětí, přišly ale také dvě padesátileté ženy, které si chtěly vyzkoušet vyrobit ozdoby na stromeček. Moc se jim to povedlo,“ zmínila a jedním dechem dodala: „Někdo si ale třeba chce jen vyzkoušet rozšlapat kolovrátek.“

Štítky dům, předení, vlna, Štědrý den

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V domě U Beránka vznikaly výrobky z ovčí vlny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.