Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V budějckém okresním archivu začala výstava Město králů

Středověká panovnická privilegia i zápisy o pobytu českých králů v Budějcích si mohou ode dneška prohlédnout návštěvníci v okresním archivu. Soubor jako celek nebyl dosud nikdy vystaven. Podle ředitele archivu Daniela Kováře pochází nejstarší listina z roku 1296.

Výstava Město králů - České Budějovice a čeští panovníci v průběhu staletí je součástí oslav 750. výročí založení města Přemyslem Otakarem II. a potrvá jen do 27. března. Expozice pojednává o vývoji vztahů mezi městem a českými panovníky od založení až po zánik monarchie v roce 1918.

„Jsou tady listiny od českých králů, počínaje Václavem II., přes Karla IV., Zikmunda Lucemburského, Jiřího z Poděbrad, Vladislava Jagellonského, Rudolfa II. po dokumenty o návštěvě císaře Františka Josefa I., jenž dlel ve městě v roce 1895. Vybrali jsme jména, která i běžnému návštěvníkovi něco říkají,“ uvádí ředitel.

Vztah panovníků k městu se podle Kováře nezakládal jen na privilegiích, tedy ekonomických otázkách, ale třeba i na dobrém budějckém pivu, které si oblíbil král Ferdinand. „Máme tady dopis z roku 1547, kdy Budějovičtí Ferdinandovi píšou, že našli toho nejlepšího sládka v Budějovicích a posílají ho na jeho císařský dvůr, aby mu vařil dobré pivo,“ upozorňuje archivář.

Na výstavě se lidé dočtou i o tom, že Karel VI. se při slavnostní hostině na radnici v roce 1732 vyjádřil, že budějcké náměstí je hezčí než to v Madridu. K vidění je i zápis o nevydařeném přijetí jeho dcery Marie Terezie, která navštívila Budějovice při své korunovační cestě. „Její příjezd byl ohlášen až na večer, ale ona nečekaně přijela v poledne a nikdo ji nestačil přivítat,“ poznamenává ředitel.

Na komorní výstavě je 25 vitrín a v každé je po jednom až třech dokumentech nevyčíslitelné hodnoty. Trojrozměrným předmětem na výstavě je koňský postroj císaře Matyáše z roku 1614 zapůjčený z Jihočeského muzea. „Císař tady pobýval téměř dva měsíce. Konal se zde zemský sněm a chtěl nějakým způsobem vyjádřit svou spokojenost s pohostinností, a tak jako osobní dar věnoval městu krásně zdobený koňský postroj,“ říká Kovář.

Podle náměstkyně ředitele muzea Nory Jelínkové se ale Matyáš při návštěvě Budějc tak zadlužil, že tam musel nechat zástavou šperky a postroj. „Už je nikdy nevyplatil, takže postroj skončil v muzeu,“ řekla dříve.    

Na výstavě, která potrvá jen do 27. března, je i zmínka o arcivévodovi Františku Ferdinandovi d' Este, který asi rok a čtvrt byl v Budějcích velitelem pěší brigády.

Zdroj: ČTK

Štítky výstava, okresní archiv, Město králů - České Budějovice, panovnická privilegia, zápis, listiny, České Budějovice, Daniel Kovář, František Ferdinand d'Este, muzeum, Přemysl Otakar II., Karel IV. Lucemburský, Václav II. Český, Zikmund Lucemburský, Jiří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Pro ty kdo netuší kde archiv je, tak na Rudolfovské kousek od prodejny Citroen (blíž k centru)

Pátek, 13. března 2015, 09:23Odpovědět

V budějckém okresním archivu začala výstava Město králů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.