Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Tradiční masopustní koleda projde dnes odpoledne budějckými ulicemi

Dnes ve čtyři hodin odpoledne už popětadvacáté požádají koledníci o povolení městem České Budějovice jíti a koledu provozovati. Zastavme se krátce v tomto jubilejním roce města i jeho masopustní koledy u historie místních masopustů.

I za monarchie mělo masopustní veselí v městském společenském kalendáriu své místo. František Rada ve svém díle Když se psalo c. k. uvádí: „Pak začala plesová sezóna s reprezentačními spolkovými a maškarními plesy, zakončená masopustním maškarním průvodem městem.“ A vzpomíná dál: „Masopust býval v Českých Budějovicích ukončen velkým průvodem maškar odpoledne o masopustním úterku. V ulicích jej vždy očekávalo velké množství lidí. I národní školy měly to odpoledne prázdno, aby děti nepřišly o podívanou. Původně pořádali tyto průvody Němci; jejich průvod vycházel od Zlaté husy (již neexitující hostinec na již neexistujícím náměstíčku proti dnešnímu krajskému úřadu, přibližně v místech Gerbery), později od hostince U basy (také U Váňů, na rohu ulic Matice školské a Komenského). České maškarní průvody byly pořádány až později a vycházely z hostince na Americe na Palackého náměstí.“ (ani tento hostinec, oficiálně důsledně nazývaný U Homolků, dnes není. Přibližně na jeho místě vyrostla Billa v Pekárenské ulici na severní straně Palačáku).

V první polovině padesátých let minulého století se pokusili tento maskovaný průvod (tentokráte od ulice Jeronýmovy Lannovou třídou přes centrum) oživit tehdejší vysokoškoláci organizovaní Jindřichem Peckou.

A poté zase dlouho nic. Po téměř čtyřicetileté odmlce poprvé vyšly městem masopustní koledy o masopustním úterý dne 27. února roku 1990 zcela ve stejném složení jako v roce letošním. Ale nejednalo se o pouhý maskovaný průvod. Proto také název Tradiční masopustní koleda. Záměrem bylo „přenést z terénu“ do města kouzlo doudlebských masopustů, přesněji koledních her a zároveň seznamovat místní obyvatele s různými typy jihočeských koled. Stálicemi byla a stále zůstává koleda mládenecká, slaměná a mečová, doplňovaná ukázkami různorodosti masek i dílčích obřadů dalších spolukoledujích hostů.

Po slavnostním obřadu - předání glejtu na základě „řádného vysvětlení“ žadatelů o udělení tohoto městského privilegia a vzdání úcty představitelům města zatančením masopustních koleček - se koledníci vydají na svou obchůzku městem. Občané budou mít možnost vidět typické jihočeské koledy, růžičkovou a slaměnou z Doudleb a mečovou v podání Jihočeského souboru písní a tanců Úsvit.

I když veškeré dění, spojené s masopustními obchůzkami, se bude odehrávat ve vnitřním prostoru českobudějovického náměstí a chodnících přilehlých ulic, a i když „o masopustě“ platí jakýsi nepsaný zákon, že „mnohé jest dovoleno, trpěno a tolerováno“, žádáme řidiče o zvýšenou pozornost a opatrnost při průjezdu centrem města. Vzhledem k tomu, že nedílnou součástí jihočeských masopustů vždy byli a stále jsou dělostřelci a jejich nepřeslechnutelná děla, prosíme diváky i o respektování jejich „masopustní tradiční“ hlučnosti.

Povolení vydá náměstek, na řidiče čeká omezení

„Jsem rád, že si díky spolupráci radnice a Jihočeského muzea můžeme masopustní koledu každoročně připomínat. Všechny Budějovičáky na úterní veselici srdečně zvu. Místní masopust už tradičně patří k akcím, které z Českých Budějovic dělají právě takové město, v němž se dobře žije - živé, přátelské a společné,“ říká první náměstek primátora Ivo Moravec, na kterého dnes čeká „veledůležité“ rozhodnutí. Podle masopustních zvyků, které vrcholí dnem maškar, je totiž právě na představiteli radnice, zda koledníkům vydá povolení „městem České Budějovice jíti a koledu provozovati“.

Částečné dopravní omezení silničního provozu bude platit v době od 15:45 do 16 hodin po trase masopustního průvodu: KD Slavie - Kněžská - Karla IV. - náměstí Přemysla Otakara II. po obvodu a směru jízdy až k radnici, kde bude průvod ukončen kulturní akcí, a dále od 16 do 16:30 bude úplně uzavřena jižní a západní strana náměstí Přemysla Otakara II. pro zajištění bezpečnosti po dobu konání slavnostního udělení povolení koledování.

Napsaly Marcela Macková a Jitka Welzlová

Štítky masopust, masopustní veselí, masopustní rej, Jihočeský kraj, České Budějovice, vánoční koledy, hospoda, František Rada, Přemysl Otakar II., radnice, Karel IV. Lucemburský, Ivo Moravec, Billa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tradiční masopustní koleda projde dnes odpoledne budějckými ulicemi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.