Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Těšili jste se na povidla? Švestkové trhy byly bez švestek

Jeden by si myslel, že když vyrazí na Švestkové trhy, tak si tohoto ovoce užije po všech stránkách. Ale ono ne...

„Jsem zklamaná, protože jediné čerstvé švestky tu stojí téměř šedesát korun za kilo, což je šílené. Nevidím nikde ani pořádné švestkové koláče, knedlíky, povidla, no zkrátka nic. Borůvkobraní v Borovanech, to je jiná,“ vychrlila na Budějckou Drbnu Anna Krnáčová.

Popravdě řečeno, na náměstí Přemysla Otakara II. se v závěru minulého týdne konaly každoroční podzimní trhy, na kterých nebylo kromě tradičních řemesel nic výjimečného k vidění.

Krásná keramika, ale ani na jedné jste neobjevili motiv švestky. Marmeládu nabízel pouze jeden stánek, a to s rakytníkem. Klasická povidla už asi dnes nikdo nedělá. Perníkáři měli napečených spousty srdíček, ale švestku s pozdravem z těchto trhů byste hledali marně.

Slivovice také netekla proudem, ale nad tím se s ohledem na současnou situaci nikdo nepozastavoval. Budějčáci vzali za vděk burčákem a teplou medovinou, která v deseti stupních přišla vhod.

Nicméně několik zajímavých stánků na náměstí našlo. Budějckou Drbnu zaujaly nádherné, ručně vyřezávané formičky na cukroví Alexandra Slavíka, který se tímto řemeslem živí již dvacet let.

„Můj táta dělal dřevěné sklářské formy a já jsem řemeslo přebral po něm. Samozřejmě mám dřevařskou školu, ale hodně věcí jsem se naučil díky němu. Řemeslem se docela uživím a hlavně mě ta práce baví. Jsem od Hodonína a tam baby hodně pečou,“ smál se Alexandr Slavík.

Pochutnat si bylo možné na francouzských lahůdkách, u kterých se klasicky tlačilo mnoho lidí. Možná proto, že téměř všechny dobroty návštěvníci mohli ochutnat, nebo díky charisma rodilého Francouze, Marc Gouzera, který je prodával.

„Do Čech jsem přijel na jednu taneční akci a už jsem tu zůstal. Našel jsem si tady ženu, živím se prodejem kvalitního francouzského sýra i jiných pochutin a v Čechách se mi líbí. Obzvlášť rád jezdím do jižních Čech, jsou tu milí lidé,“ řekl Marc Gouzer dobrou češtinou s perfektním francouzským přízvukem.

Štítky Švestkové trhy, Náměstí Přemysla Otakara II., České Budějovice, slivoň švestka, povidla, řemeslo, Drbna.cz, Česko, Borovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Řeháček

..Re: Škoda, trh trval pouze 3 dny. Nešťastné pojmenování trhu - Švestkový, vznikl před lety na magistrátu a nekoresponduje bohužel s termínem dozrávání švestek v naší lokalitě. Proto zřejmě nebyly švestky na každém rohu, ale v omezeném počtu a za uvedenou cenu 48,- Kč. Bohužel tržní cena. Pokud jste i Vy prodávala na trhu, tak zajisté ne z lásky, ale také pro obživu. A kdyby nebyl stánek se švestkovými knedlíky a koláči dotován, také by se zde neobjevil. Pokud si dobře pamatuji, tak v minulých letech tento sortiment nebyl k vidění nikdy. Ale to se asi také nehodnotí. Zase škoda.

Sobota, 20. října 2012, 21:46Odpovědět

Alena Voglová

Jestli tím rychlíkem myslíte čtyři dny strávené prodáváním na tomto trhu a poslouchání stížností od lidí, že tu toho od švestky opravdu moc není, tak v tom případě, tak napsaná byla. Prošla jsem si trhy stejně jako každý jiný návštěvník a za tímto hodnocením si stojím.

Sobota, 20. října 2012, 21:13Odpovědět

Pavel Řeháček

Trošku hloupý nadpis?...nebo jen reportáž z rychlíku?! Švestky byly hned na několika místech a cena max. 48,- Kč. Marmelády byly také přehlédnuty...škoda, byly domácí...a výborné! A paradoxně jeden hned mezi stánky s rakytníkem a francouzkými uzeninami...max. 10metrů. Švestkové knedlíky se vařily a koláče byly napečené, na několika místech !!!...a byly také vynikající. Stačí se trochu dívat...po všech čtyřech stranách náměstí. Stánků tam bylo 130 a mnozí řemeslníci si asi jen povzdychnou nad takovýmto hodnocením. Pokud paní autorka článku zapátrá, tak trhy jsou s podtextem řemeslné.

Úterý, 16. října 2012, 18:13Odpovědět

Těšili jste se na povidla? Švestkové trhy byly bez švestek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.