Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Sushi, čaje, origami, kaligrafie. Budějce patřily aspoň nakrátko japonské kultuře

Nejenom zájemci o japonskou kulturu a umění se v sobotu sešli v jedné českobudějovické jazykové škole, kde se konaly Japonské dny. Těch se zúčastnily také tvořivé ženy či milovníci sushi, kteří po absolvování workshopu už za něj nebudou muset utrácet nehorázné sumy v restauracích, ale připraví si ho v klidu domova sami.

Po celý víkend probíhaly přednášky o japonské civilizaci. Návštěvníci se dozvěděli o japonských svátcích, čaji, zahradách a suiseki, mohli si vyzkoušet kimono a jukatu. Povyprávět přišel Jakub Sedlák, který byl v Japonsku na výměnném pobytu. Posluchači měli možnost podtrhnout celou atmosféru kvalitním japonským čajem, kombuchou či čajovými bonbony.

„Když jsem poslouchala přednášku o postavení žen v Japonsku, tak jsem si říkala, že by mi vůbec nevadilo mít to jako ony. Jsou vzdělané, ale pracovat kvůli penězům nemusí. Starají se o rodinu, tvoří, a když mají potřebu, chodí do práce na poloviční úvazek. Nezní to krásně?“ řekla Zdenka Vejdělková.

V další místnosti probíhaly workshopy. V sobotu bylo možné vyzkoušet si pod vedením Japonek žijících v Budějcích kaligrafii, připravit sushi, naučit se poskládat origami nebo se ozdobit látkovou květinou kanzashi.

„Na sushi se během soboty spotřebovalo 23 šálků neuvařené rýže. Jedné osobě jako běžná porce stačí polovina šálku, takže je vidět, že zájemců o tyto workshopy je pořád dost. My se tady snažíme prezentovat kulturu nejen v době akcí, jako jsou Japonské dny nebo Korejský večer, ale i jako součást výuky jazyků,“ řekla Kateřina Dědková z pořádající jazykové školy.

Štítky Japonské dny, kultura, sushi, čaj, origami, kaligrafie, České Budějovice, Japonsko, suši

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sushi, čaje, origami, kaligrafie. Budějce patřily aspoň nakrátko japonské kultuře  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.