Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Strom na náměstí září. Spousta lidí ale rozsvícení nestihla

A je to tady! Konečně se Budějčáci dočkali. První dny Budějovického adventu 2012 mají za sebou. V sobotu 1. prosince byl na pokyny primátora města Juraje Thomy rozsvícen vánoční strom.

Načerpat trochu té kouzelné vánoční atmosféry vyrazila také Budějcká Drbna. Již před pátou hodinou odpolední, kdy měl být strom podle původního programu rozsvícen, se ale z náměstí Přemysla Otakara II. hrnuly davy lidí pryč.

Místo adventní pohody tak na ni dýchl hororový duch předvánočního šílenství - na největší budějcké točně se tlačila hlava na hlavě. Okamžitě pozbyla veškerou chuť cpát se k pódiu, a tak jen letmo proběhla náměstí, na němž už před pátou hodinou svítil strom. To už bylo po hlavním programu, který začal o několik minut dřív, než bylo původně avizováno.

Poté se jakoby na povel všichni přesunuli ke stánkům s punči. Na každé straně náměstí je jich hned několik, ale u každého byla fronta jako na banány. Mezi frontami, auty a stánky s nejrůznějšími vánočními proprietami pobíhaly děti se svítícími meči a nasazovacími rohy.

Drbna z toho byla stejně rozmrzelá, jako lidé, kteří přišli na náměstí pozdě a propásli tak slavnostní rozsvícení i proslov primátora města. „Primátor si na pódium vytáhl dvě dětičky z davu a ty mu pomáhaly strom rozsvítit. To bylo milé gesto,“ líčí jedna z návštěvnic náměstí Lenka Mikulášková.

Ti, kteří se na náměstí vydali později, byli stejně naštvaní. Zkrátka s kouzelnou atmosférou Vánoc mělo zahájení letošního Budějovického adventu pramálo společného.

„Řekla bych, že letos to mělo více záporů než kladů. Stromeček rozsvítili dřív, než bylo v programu. Lidé nervózně pobíhali, křičeli jeden na druhého a na punč se stála fronta třeba i patnáct minut,“ popisuje návštěvnice náměstí Michaela Vaňková. „Co se týká sborového vystoupení, musím říci, že k radnici nebylo vůbec nic slyšet. Raději jsme šli brzy domů,“ dodává ještě Vaňková.

Samozřejmě ale byli tací, kterým se akce líbila. „Bylo to super. Moc se mi líbí, že na náměstí není tolik stánků s nesmysly, například s ponožkami. Hodně mě potěšil stánek se slovenským sýrem,“ pochvalovala si Tereza Nahodilová.

„Chceme se všem návštěvníkům trhu omluvit, důvodem dřívějšího rozsvícení stromu byla chyba v komunikaci mezi zástupci města a pořadatelem. K těm dalším výtkám, a tím myslím davy lidí, nevím, co bych řekl. Některé věci prostě ovlivnit nelze,“ uvedl David Kovařík, mluvčí společnosti RK Invest, pořadatele Budějovického adventu.

Štítky Budějovický advent, vánoční trhy, rozsvícení stromu, advent, Juraj Thoma, strom, Přemysl Otakar II., Drbna.cz, primátor, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strom na náměstí září. Spousta lidí ale rozsvícení nestihla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.