Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stateční rytíři budou v sobotu dobývat hrad Slamburk

Žáku Nováku, kdy se konala bitva o Slamburk? Nevíš? Tak čti! Bitva u Chlumce 1126, bitva u Lipan 1434, bitva na Bílé hoře 1620, bitva u Slavkova 1805... a bitva o Slamburk? Ta bude v sobotu 25. srpna 2012.

Ano, další událost v české historii ještě není minulostí, ale teprve se bude konat. Bitva jak vystřižená z historických filmů proběhne u Nového rybníka nedaleko Borovan. A hrad budou dobývat udatné děti, které se přímo na místě změní ve statečné rytíře.

Bitva o Slamburk je tradiční recesistická akce pro širokou veřejnost a zejména pro děti. Hlavním námětem je sice bitva o slaměný hrad, ovšem kromě ní je připraveno i mnoho soutěží, ve kterých bude o body bojovat pět družstev, z nichž každé představuje jednu větev rodu Vítkovců, rozdělených podle jednotlivých barev růží. Každý rod má svůj hlavní stan, ve kterém bude představitel svého rodu - šlechtic, jeden ze synů praotce Vítka z Prčice. Za tento rod budou malí rytíři po celý den bojovat a soutěžit.

V dopoledním programu proběhne workshop, kde si děti za pomoci rodičů vyrobí vrkoč v rodových barvách, což je nezbytný oblek pro rytíře, štít a meč. Po dopoledním průvodu všech členů rodů zahájí praotec Vítek soutěže. Některé soutěže jsou míčkové, jiné připravené pro dřevěný meč nebo pro střelbu z praku. Rod, který nashromáždí největší počet bodů, získá poklad.

Malí rytíři mohou zkusit svou zdatnost v šermovišti, kde proti sobě budou bojovat dřevěným mečem. V pozdním odpoledni přijede král, který obsadí hrad a začne jeho dobývání. Starší rytíři mohou pomáhat při rozbíjení hradní brány beranidlem.

Večer budou moci vybraní rytíři zkusit zapálit menší Sokolí hrádek za pomoci luku a hořícího šípu. Celou akci ukončí zásah dobrovolných hasičů s požárním vozem.

Takže, Budějčáci, v sobotu hurá na Bělehrad... totiž, na Slamburk!

Štítky Slamburk, bitva, dobývání, Borovany, rytíř, hrad, bitva u Slavkova, bitva na Bílé hoře, bitva u Chlumce, bitva u Lipan, soutěž, Vítkovci, Nový rybník, Bělehrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stateční rytíři budou v sobotu dobývat hrad Slamburk  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.