Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Slavnosti těstovin v Boršově slibují velký zážitek

Špagety, vřetena, kolínka a spousta zábavy. Tak by měl vypadat první ročník Slavností těstovin, které se budou konat v kempu v Boršově nad Vltavou v sobotu 24. září. Celodenní netradiční akcí pro celou rodinu se boršovští rozloučí s létem.

„V jiných městech mají Borůvkobraní nebo Zelnobraní, my si vážíme toho, že v naší obci již od roku 1884 působí jeden z největších výrobců těstovin v Evropě, dříve firma Bratří Zátkové vedená dnes pod hlavičkou firmy Europasta SE, která vyrábí kvalitní těstoviny a zaměstnává stovky lidí, mezi kterými je řada našich obyvatel,“ říká místostarosta Boršova nad Vltavou Miroslav Nejedlý. Návštěvníci se mohou těšit na zajímavý program.  „Chceme dát lidem možnost zažít něco originálního, co mohou vidět například jen v Praze na orloji. Jedná se o velkou show, kterou připravujeme na závěr celého dne,“ slibuje Nejedlý.

Slavnosti se konají od 10 hodin do půlnoci a návštěvníci se mohou těšit na pestrý program. Během slavností se bude hned několikrát soutěžit. „Proběhne utkání v rychlosti pojídání těstovin o Boršovského jedlíka, bojovat se bude o Zlatou nudli v rozeznávání 30ti druhů těstovin a asi nejvíce se budou muset účastníci překonávat v pivním duelu,“ s úsměvem odkrývá zákulisí soutěží Nejedlý. Dále jsou připraveny vyhlídkové plavby po Vltavě, jarmark tradičních řemesel nebo selské jízdy po Boršově. Děti se pobaví při klaunském vystoupení, kouzelnické show a na zábavních atrakcích. Ve správném kempu by neměla chybět kytara a trampské písně. Proto se od 17 hodin mohou diváci těšit na známé písně v podání jednoho z nejlepších písničkářů české folkové scény Františka Nedvěda.

Kuchař a programový ředitel budějovického GASTROFESTU Petr Šíma se na slavnostech postará také o české mlsné jazýčky. „Připravím třicet kilogramů těstovin na mnoho způsobů. Hosté tak ochutnají recepty z celého světa. Poradím, jak uvařit levnější i luxusnější varianty a zkusím poodhalit i něco z velmi starých receptů až z pravěku,“ láká Petr Šíma. Petr Šíma je mimo jiné i mistrem ČR ve vaření kotlíkových gulášů z roku 2006 a držitelem dvou stříbrných medailí z maďarského mistrovství světa ve vaření guláše v Szolnoku. Těstovina je vhodnou přílohou i pro guláš, a tak návštěvníci budou moci ochutnat tento mistrovský pokrm v jeho podání.„Jsme potěšeni, že obec si jako hlavní téma svých slavností vybralo právě těstoviny. Věříme, že se akce povede a tím se zahájí v Boršově nová tradice“, uvedl Pavel Hrdina, zástupce společnosti Europasta SE.

Továrna Bratří Zátků poslouží také pro jedinečnou večerní show. Na stěny budovy se bude promítat speciální světelná projekce 3D obrazů, zvané videomaping, naplno. Uprostřed Vltavy se pomocí nové technologie vytvoří outdoorová vodní stěna vysoká 12 a široká 25 metrů, na které budou různé efekty. Ohňostrojem budou celodenní slavnosti zakončeny.

Pořadatelé slibují všem, kteří mají příjmení spojené s těstovinami, vstup zdarma. Lístky si tak nebudou muset koupit například pan Kolínko, Mouka nebo paní Fleková nebo Mušličková. Ostatní návštěvníci zaplatí zvýhodněné celodenní vstupné, pokud přijdou do 13 hodin. Poté již bude stát vstupenka 100 korun. Děti do 15 let se podívají na slavnosti bezplatně.  

Autor: Olga Píšová, Budějcká Drbna

Foto, zdroj: Zátkovy těstoviny a mouka

Štítky slavnost, těstoviny, Boršov, Boršov nad Vltavou, Petr Šíma, Europasta, guláš, Evropa, František Nedvěd, Praha, Vltava, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavnosti těstovin v Boršově slibují velký zážitek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.