Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Slavnosti pětilisté růže s puncem 20. výročí v UNESCO

Během čtvrtého červnového víkendu se Český Krumlov opět prostřednictvím Slavností pětilisté růže přenese do dob pánů z Rožmberka. V pátek 22. a sobotu 23. června nabídne město příchozím středověkou zábavu, dobové trhy nebo gurmánské zážitky z pravých středověkých specialit.

Tématem letošních, již šestadvacátých slavností, je ´Souboj dobra´, neboli porovnání životních kréd dvou posledních Rožmberků – Viléma z Rožmberka a Petra Voka. Zatímco Vilém z Rožmberka se řídil heslem „Pospíchej pomalu“, jeho bratr Petr Vok měl krédo „Pamatuj na smrt“.

„Bude to souboj dvou životních postojů, které ovlivňovaly jejich chování a jednání. Právě ony totiž určovaly nejen chod rožmberského dominia, ale ve svých důsledcích do značné míry i chod celého Českého království,“ naznačil ředitel Městského divadla Český Krumlov a jeden z organizátorů Jan Vozábal.

V roce 20. výročí v UNESCO ozdobí slavnosti navíc dvě perličky. „Díky českokrumlovskému seskupení Proradost se zámecká věž oblékne do renesance. Krumlovští patrioti připravili čtyři velkoformátová plátna a prázdné niky na věži tak po dobu slavností vyplní 6,5 metru vysoké postavy, které připomenou její renesanční podobu,“ uvedl Jan Vozábal.

Druhou perličkou bude velkolepý půlnoční ohňostroj doprovázený hudbou Smetanovy Vltavy, jenž mimo jiné připomene dvacetiletou spolupráci českokrumlovských ohňostrůjců Jiřího Honce a Zdeňka Štěpánka s českokrumlovskými slavnostmi.

Slavnosti pětilisté růže zahájí bubenická jednota Wild Sticks v pátek 22. června ve 14 hodin na náměstí Svornosti. Po celém městě se následně rozezní středověká hudba, svá představení rozehrají divadelní soubory, kejklíři i šermířské skupiny a zatančí nejen místní soubor Fioretto.

Na náměstí Svornosti otevře opět hospoda ´U Petrova voka´, kde nachystá rychtář se svou kompanií velkolepý program. Páteční program vyvrcholí ohňovým průvodem s přibližně 400 účastníky a koncertem oblíbené kapely Papouškovo sirotci.

V sobotu 23. června pokračuje program slavností již od 10 hodin na náměstí Svornosti, I. zámeckém nádvoří, v Pivovarské zahradě, Široké ulici a dalších zákoutích města. Přibližně sedm stovek šlechticů, měšťanů, hudebníků, kejklířů, rytířů na koních, řemeslníků a dalších v čele s Rožmberky projde městem v historickém kostýmovaném průvodu v 15 hodin.

Trasa průvodu bude zakončena v zahradách pivovaru, kde se následně odehraje partie živých šachů s podtitulem ´Královská hra´. Na šachovnici 12 krát 12 metrů se o své dominium utkají Rožmberkové s pasovskými. Na velké šachovnici se od 22 hodin odehraje také premiérové představení pod názvem ´Bratříčku, neopouštěj nás!´, inspirované příběhem nuceného odloučení Viléma z Rožmberka a Petra Voka. Představení doplní ohňová a tanečně kejklířská show.

Náměstí Svornosti ve večerních hodinách rozezní kapela Javory Beat sourozenců Ulrychových. Zazní zde nové skladby i staré beatové pecky, ale hlavně známé ´javorské´ písničky v jiném kabátě. Program vyvrcholí výše zmíněným ohňostrojem.

Tradiční historický jarmark přivítá návštěvníky na I. zámeckém nádvoří od pátku 22. do neděle 24. června Gastronomické speciality budou k ochutnání na trhu na náměstí Svornosti. Na návštěvu se těší i českokrumlovské restaurace a hospůdky.

Pojďme se tedy vrátit v čase, užít si a prožít dobu dvorských slavností, kejklířských výstupů, představení potulných komediantů i renomovaných divadelních společností, dobové hudby a tance i historické kuchyně.

Podrobnosti a program slavností najdete na www.ckrumlov.cz/slavnosti2012.

Informace o vstupném

  • Jednodenní vstupné
    pátek - dospělí 100 Kč
    sobota - dospělí 200 Kč
  • Dvoudenní vstupné (permanentní vstupenka)
    dospělí - 200 Kč
    organizované skupiny - 150 Kč
    studenti - 100 Kč, pro držitele ISIC, ITIC karet
    děti do 15 let - 50 Kč
  • Vstup zdarma
    - děti do 10 let
    - návštěvníci v historických kostýmech (gotika, renesance)
    - držitelé ZTP

Napsala Eliška Koričarová

Štítky slavnost, růže, UNESCO, představení, Petr Vok z Rožmberka, Český Krumlov, Rožmberkové, Vilém z Rožmberka, České království, renesance

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavnosti pětilisté růže s puncem 20. výročí v UNESCO  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.