Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Šedesáté narozeniny oslavila AJG velkolepou vernisáží

Letošní hlavní turistickou sezonu spojila Alšova jihočeská galerie s projektem Andy Warhol - Zlatá šedesátá. Vernisáž k této unikátní výstavě si samozřejmě Budějcká Drbna nemohla nechat ujít.

To, že se v galerii děje něco výjimečného, bylo patrné již před vstupem do jednoho z nejkrásnějších obytných sídel aristokracie, zámku v Hluboké nad Vltavou. Po růžovém koberci se procházely ženy v krátkých šatičkách a Drbna měla chvíli dojem, že se nachází na módní přehlídce.

Všude postávaly skupinky lidí a živě debatovaly. Z hlavního sálu se ozývala hudba ve stylu Velvet Underground, která lákala ke vstupu do barevného světa Andyho Warhola. Návštěvníci obdivovali nejenom práce proslulého grafika a malíře, ale i nádherné prostory, ve kterých se výstava nachází.

„Lokace na výstavu byla vybrána naprosto záměrně. Není většího kontrastu než dát Pop-Art do prostor zámeckého komplexu,“ komentoval umístění autor celého projektu Daniel Hovorka.

Při instalaci obrazů byl nápomocen i slovenský odborník Miroslav Sirik, který každoročně instaluje dvě velké výstavy na téma Warhol po celé Evropě. Sál je rozdělen do různých zákoutí s obrazy, Andyho portréty či věcmi, které používal.

Návštěvníci se kochali barevnými portréty Marilyn Monroe, Mao Ce-tunga, Lenina, Andyho prvními reklamami, sbírkou obalů hudebních alb či kresbami z padesátých let. Výstava čítá téměř dvě stě exponátů, které pocházejí ze soukromých sbírek jak z České republiky, Slovenska, tak i Německa. Velká část je dovezena z Múzea moderného genia Andyho Warhola ve slovenských Medzilaborcích.

Součástí výstavy je i instalace v duchu slavného Warholova uměleckého studia The Factory, kde si každý mohl vyzkoušet sítotisk. V druhém rohu se prodávaly suvenýry v podobě triček, tašek, pohledů, ale i knih či nafukovacích banánů.

Stylové bylo i občerstvení. Fazolkový salát, hamburger s falafelem, čokoládová fontána, do které se máčel banán, nebo studená rajčatová polévka, kterou podával známý kuchař Petr Stupka. Dojmy z celého večera se pak probíraly při pohárku dobrého vína či mátového a šalvějového čaje.

Vernisáž výstavy Andyho Warhola na Hluboké

Pondělí, 15. července 2013, 12:05

Red and Black Lenin
Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou

Štítky Andy Warhol, Zlatá šedesátá, výstava, Alšova jihočeská galerie Hluboká nad Vltavou, vernisáž, Drbna.cz, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, Velvet Underground, Vladimir Iljič Lenin, Marilyn Monroe, Mao Ce-tung, Hluboká nad Vltavou, The Factory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šedesáté narozeniny oslavila AJG velkolepou vernisáží  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.