Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Různorodí umělci spojili síly. Výsledkem byl okouzlující a dekadentní večírek

Spojení hned několika druhů umění do jednoho koncepčního večera s velmi undergroundovým puncem... To se v Budějcích skutečně příliš často nevidí. Muzika, taneční vystoupení, autorské čtení, malířství... Přesně o tom je Infernal Tour, které se v těchto týdnech prohání Českou republikou. Jedna ze zastávek se uskutečnila v pátek 20. února v klubu Fabrika.

Za celým turné stojí pražská partička s názvem Infernalismus, která sdružuje výrazné a mnohdy i velmi svérázné umělce, jež si získávají renomé i daleko za hranicemi jihočeské metropole.

Velký obdiv ve Fabrice sklidili například malíři Sandro Dragoj a Jan Bathor Goll, jejichž díla navodila v klubu velmi zvláštní, možná až dekadentní atmosféru. Sandro Dragoj dokonce, stejně jako na akcích v pražském klubu Exit-us, kde je často k vidění, během večera přímo maloval, takže návštěvníci mohli pozorovat jeho práci v přímém přenosu.

Potlesk si zasloužila i Jana Marešková, jejíž taneční vystoupení bylo milým zpestřením.

O největší kontroverzi se postaralo autorské čtení. Nutno dodat, že je to v tomto případě jedině dobře, protože vyvolat emoce a diskuze, to je zajisté cílem každého spisovatele.

Hlavním bodem večera byla ale hudební produkce. O začátek se postarali domácí Vihar, kteří odehráli možná nejlepší vystoupení, jež jsem měl od nich možnost vidět. Do karet jim hrál i parádní zvuk, který zněl od začátku skutečně masivně a čistě. Člověku z toho až vlály kalhoty... Vihaři představili i novou skladbu, která byla jedním z vrcholů jejich setu. „Je to spíš taková srandička,“ okomentoval později zpěvák Miloš Sokolík. Pokud takových srandiček bude budoucí deska plná, je na co se těšit.

V přímém kontrastu s Vihar byli blackmetaloví Naurrakar, kteří vlétli na pódium jako tajfun. Jejich koncert byl hodně agresivní, přímočarý, přesto ale přístupný i nežánrovým fanouškům, za což mohla nemalá dávka melodií. Každopádně hodně sebevědomé a energické vystoupení, které celé akci přidalo na barevnosti.

Následující Belligerence už roky platí za kvalitní kapelu, jež byla hlavně v období debutu out:red horkým želístkem tuzemské deathmetalové scény. Nemalou pozornost na sebe ve Fabrice strhával bubeník, který celý soubor neskutečně hnal. Měl tvrdý úder a zároveň předváděl mnoho technických legrácek. Skutečně radost pozorovat a hlavně poslouchat. Celkově ale Belligerence nezklamali. Jejich muzika je rozmanitá (v rámci stylu), plná kudrlinek, atmosféry... Hudebně určitě vrchol večera.

Jako poslední na scénu nastoupili Secret Of Darkness, kteří mají momentálně v zádech nové album Neotericus Universum. Jestliže předchozí Belligerence byli nejlepší, Secret Of Darkness by si mohli odnést titul nejprofesionálnější kapela večera. Zpěvák Vojta je stoprocentní frontman, který dokáže publikum strhnout. Bylo by ale nespravedlivé vyzdvihovat jen jeho, protože Secreti fungují skvěle jako celek. Jsou parádně sehraní a šlapou jako hodinky. Od dob debutu ...and the Dark Begins ušli neskutečnou cestu! Příjemná tečka výtečné akce.

Jak budějckou zastávku Infernal Tour zhodnotit? Jednoznačně kladně! Kombinace několika uměleckých oblastí se ukázala jako dobrý a hlavně funkční nápad. Není co vytknout... Palec nahoru!

Infernal Tour v Českých Budějovicích

Sobota, 21. února 2015, 10:49

Infernal Tour ve Fabrice
Infernal Tour ve Fabrice

Štítky infernal tour, belligerence, vihar, naurrakar, secret of darkness, Česko, České Budějovice, umění, taneční vystoupení, autorské čtení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Různorodí umělci spojili síly. Výsledkem byl okouzlující a dekadentní večírek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.