Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

RECENZE: Želvy Ninja ještě do polívky nepatří!

Začátkem 90. let to byl neskutečný kult. Želví ninjové, Tříska, Trhač... Bylo v Čechách dítě, které by se do prvního filmového želvího filmu nezamilovalo? Ne! Letní kina praskala ve švech a želvy měly dokonce snad i větší status než třeba Batman.

Jenomže postupně želvám odzvonilo. Zašlý lesk jim nevrátily ani nové seriály, ani film z roku 2007. Změní se situace v roce 2014?

Nad novým zpracováním mnoho lidí ohrnovalo nos již dávno před premiérou. Trailer sice vypadal dobře, ale fanoušky děsila nová podoba Trhače a přílišná akce, která z ukázek sršela. Staré želvy si přitom zakládaly i na silné atmosféře a humoru.

Nutno hned dodat, že atmosféra snímku skutečně chybí. Pamatujete si na temný nádech jedničky, ze kterého měli znepokojivý pocit i rodiče? V novince po něm nejsou ani stopy. Bohužel. Vtip naštěstí filmu nechybí, a ačkoliv to není žádný komediální orgasmus, některé hlášky vám úsměv na tváři vyloudí.

Jak se předpokládalo, Želvy Ninja staví především na akci, která vrcholí hlavně v druhé polovině stopáže. V té první se spíše kecá a děj se soustředí na reportérku April (Megan Fox), která je sice hezká, ale tak nějak nad její honbou za senzací kroutíte hlavou. Film je zkrátka ze začátku pěkně nudný a šedivý. Jakmile se ale děj trošku rozjede, snímek nabírá grády a chvílemi je až dechberoucí podívanou.

Vrcholem je bezesporu scéna na sněhu, kdy se želvy snaží co nejrychleji dostat za Trhačem, jenž letí vrtulníkem. Výborný střih, efekty, tempo a v tom všem jedna hláška za druhou. Škoda, že se takto skvělých momentů nepodařilo natočit více. I samotné finále s Trhačem je pak už jen slabším odvarem.

Apropo... Trhač! Čekáte charismatického netvora? Zapomeňte na něj! Jak již trailer napovídal, z ikonické postavy se stal podivný hybrid, který připomíná robotického střihorukého Edwarda. Podoba trhače je největší prohrou filmu. Bohužel...

Samotné želvy se naproti tomu povedly. Dokonce i připomínají své předchůdce z 90. let, což osobně kvituji. Člověk tak má alespoň trošku nostalgický pocit. A Tříska? Příliš sympatií ve vás nejspíš nevzbudí, ale co byste čekali od přerostlé krysy.

Je škoda, že i v novém zpracování chybí největší komiksový padouch všech dob - Krang. Snad jednou rozzuřený mozek s očima dostane svůj zasloužený prostor.

Želvy Ninja není špatný film, ačkoliv osobně dám vždycky raději přednost původní trilogii. Nová verze je pohodovou letní oddychovkou, při které si odpočinete a určitě se i slušně pobavíte. Nic hlubšího, jako například nové verze Batmana či Robocopa, ve vás ale nezanechá.

Jedno se však musí tvůrcům nechat - vrátili želvy na scénu. Kinosál byl slušně zaplněn a podle reakcí dětského publika si dovolím říct, že jsou želvy zpátky!

Budějcká Drbna dává filmu Želvy Ninja 60 %

Recenzi filmu podpořilo multikino CineStar České Budějovice

Foto: Paramount Pictures

Štítky Želvy Ninja, multikino CineStar, České Budějovice, recenze, film, Batman, Česko, Megan Fox, Paramount Pictures, Robocop, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RECENZE: Želvy Ninja ještě do polívky nepatří!  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.