Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

RECENZE: Vejška nemá vejšku, ale dobré herce a hudbu

Volné pokračování kultovního snímku Gympl od režiséra Tomáše Vorla pokračuje ve vyprávění o přátelství Petra Kocourka (Tomáše Vorla juniora) a Michala Kolmana (Jiřího Mádla), které spojuje stejná vášeň - graffiti. Vejška měla v budějckém multikině CineStar premiéru minulý čtvrtek.

ČTĚTE TAKÉ: Mádl o hrdinech Vejšky: „Děti, které potřebují přes držku“

V prvních sekundách filmu se pohodlně usadíte do sedačky a užíváte si skvělý beat od Vladimira 518 Zdrhej. Ten dodává šťávu honičce obou kamarádů, které pronásledují policisté kvůli ilegálnímu sprejování. Vtipně zakomponované titulky, objevující se jakoby nastříkané na zdech, podpoří dojem, že se jedná o kvalitní dílo z rukou zkušeného režiséra.

Jenže ono ouha. Zkušený režisér a scénárista vám naservíruje až uměle vyhrocené charaktery obou postav. Z Petra se po střední škole stane slušňák, který nepije, nehulí, nesprejuje, ale maluje. Na rozdíl od Michala, ze kterého je prevít prvního ročníku VŠE. Ten si vozí zadek v nablejskaných kárách, balí jednu holku za druhou, experimentuje s drogami a podplácí. Nicméně Jirka Mádl si svou roli hajzlíka vyloženě užívá, takže mu ji každý divák v sále hltá plnými doušky.

Do příběhu hned zezačátku vstupuje krásná Julie (Eva Josefíková), která se nechá až moc jednoduše sbalit nezajímavým a nudným Michalem. Následují vyumělkované scénky prvního rande, u kterých si říkáte, jestli si z vás někdo nedělá srandu. Julie je ve Vejšce ztvárněná jako krásná, nadaná, ale zároveň vypočítavá mrcha, což se ale ukáže až v posledních pěti minutách celého filmu.

Scénky všedních studentských dní pomalu plynou, občas jsou okořeněny trochou adrenalinu ze života writterů, avšak celkový dojem kazí fakt, že Jirka Mádl ani Tomáš Vorel junior téměř nedrželi sprej v ruce. Tuto skutečnost lehce odhalí oko zasvěceného. Škoda, že ho neodhalilo oko skriptu.

Nic zásadního se ve filmu v podstatě neděje, až do doby, kdy se Julie ráno vzbudí v posteli nejlepšího kamaráda svého kluka. A teď si říkáte: „Jo, tak se konečně bude něco dít.“ Ale tento docela zlomový moment je úplně smáznut utajením a pokračuje se dál.

Slušňák Petr se dál zkouší dostat na UMPRUM, ale nedaří se mu to. Dál se také pokouší žít se svou láskou, což se mu ovšem také nedaří i přesto, že se s ní po jedné z nejvtipnějších scén celého filmu, kdy je jeho opilá matka (Zuzana Bydžovská) vyruší v tom nejlepším, přestěhuje do nádherného bytu za směšné peníze.

Události naberou spád až v posledních pěti minutách, kdy Julie odejde od Petra k Michalovo zazobanému otci (Janu Krausovi), který se kvůli ní rozvede se svou manželkou (Ivanou Chýlkovou). Petr i přes své zásady nepít alkohol, protože jeho matka je alkoholička, se opije, poruší tak policií nařízené domácí vězení a nechá se lehkomyslně zavřít do basy. Což by ještě bylo únosné, protože každý z nás ví, co všechno je možné udělat z nešťastné lásky.

Neúnosný je spíše fakt, že v několikasekundovém záběru se dozvíme, že Michal Kolman odchází studovat do Anglie, protože ho z VŠE vyhodí za úplatky profesora a o několik sekund později posloucháme Petra Kocourka, kterého zve firma, pro kterou s Michalem pracovali, do New Yorku. Střih. Petr se z letadla kochá pohledem na Big Apple. Střih. Michal balí spolužačku v Anglii. Střih. Starý Kolman navléká zásnubní prstýnek mladé Julii. Konec.

Přestože film postrádá plynulý děj, stojí za zkouknutí, jelikož v něm uvidíte nejenom skvělé herecké výkony Jirky Mádla, Jana Krause, Davida Vávry či Zuzany Bydžovské, ale uslyšíte i výbornou hudbu Vladimira 518 a Dj Mika Trafika.

Budějcká Drbna dává filmu Vejška 60 %

Recenzi filmu podpořilo multikino CineStar České Budějovice

Foto: EEAP

Štítky Vejška, recenze, Tomáš Vorel, Jiří Mádl, film, režisér, Petr Kocourek, Cinestar, Gympl, Vladimir 518, hudba, Jan Kraus, Zuzana Bydžovská, herec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RECENZE: Vejška nemá vejšku, ale dobré herce a hudbu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.