Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

RECENZE: Režisérský debut vykouzlí úsměv i dojme

Úsměvný zdánlivě jednoduchý režisérský debut Budějčáka Jiřího Mádla, film Pojedeme k moři, neotřele vypráví příběh jedenáctiletého Tomáše, který od mala sní o kariéře režiséra. Jeho rodiče ho ale nutí do fotbalu, kam chodí se svým nejlepším kámošem Harisem.

Naštěstí ho ale podporují v jeho opravdovém koníčku a k narozeninám mu pořídí kameru. Tomáš se rozhodne, že natočí film, a protože se má točit jen o věcech, kterým rozumíte, rozhodne se natočit film o sobě a své rodině.

Přijde ale na to, že jeho táta dvakrát týdně někam odjíždí z domu a lže mu, že nikam nejezdí. Tomáš s Harisem se rozhodnou pustit se do investigativního pátrání a přijdou na kloub celé záhadě.

Jelikož jsou Tomáš s Harim naprostí začátečníci a filmoví amatéři, je film doplněn amatérskými střihy, popisky a jinými filmařskými triky, které zkouší každý začátečník. Na celý film to působí hravě a zároveň důvěryhodně.

Zprvu se zdá snímek prvoplánový s jednoduchou pointou. Opak je však pravdou. Mádlovi se podařilo zachytit svět dospělých očima jedenáctiletých kluků, jejichž rodiny jsou diametrálně odlišné. Jedna se zdá být naprosto v pořádku a v harmonickém soužití, ta druhá je pravým opakem.

Nakonec se ale ukáže, že nic nemusí být tak, jak se na první pohled zdá a každý má, jak se říká, to své. Dva jedenáctiletí kluci postupně poznávají vztahy mezi dospělými, první okouzlení jejich spolužačkou a utvrzují své pevné přátelství.

Téměř celý snímek je natočen na území Budějc, a tak jistě nejeden Budějčák zajásá, uvidí-li na plátně Sokolák, nábřeží, náměstí Přemysla Otakara II., Černou věž nebo základní školu v Kubatově ulici či sídliště Máj.

Nutno vyzdvihnout, že Mádlovo posun od herecké kariéry v pubertálních komediích k režírování byl jistě dobrým krokem. Divák by očekával jednoduché vtipy a stejně takovou zápletku. Oproti tomu má od samého začátku ve tváři lehký úsměv způsobený čistě bezprostředním humorem dvou malých kluků.

Zároveň se ale nesetkáváme s pouhou odlehčující komedií na nedělní odpoledne. Mádl se dotkl sociálních témat, jako jsou šikana, domácí násilí či hendikep kolem nás. Divák z kina odchází s úsměvem a zároveň dojat, jako tomu bylo například u filmu Jiřího Stracha Vrásky z lásky.

Debut Pojedeme k moři je bezprostředním přirozeným odhalením dětské touhy po upřímnosti, sourozencích a po moři. V hlavní roli zazářil začínající herec Petr Šimčák, Jan Maršál, který si zahrál třeba v Něžných vlnách nebo televizním seriálu Comeback.

Z dospělých určitě nesmíme opomenout báječného Ondřeje Vetchého a stále půvabnou Lucii Trmíkovou, kterou známe spíše z televizních filmů a seriálů.

Budějcká Drbna dává filmu Pojedeme k moři 90 %

Recenzi filmu podpořilo multikino CineStar České Budějovice

Foto: Bio Illusion

Štítky Pojedeme k moři, Jiří Mádl, režisérský debut, recenze, film, moře, Ondřej Vetchý, Jiří Strach, Lucie Trmíková, Petr Šimčák, Jan Maršál, České Budějovice, kariéra, Vrásky z lásky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RECENZE: Režisérský debut vykouzlí úsměv i dojme  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.