Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

RECENZE: Fanoušci nechtěli strhující Oceán pustit z pódia

Člověku se ani nechce věřit, že je to už 25 let, co českobudějovický Oceán vydal svůj debutový singl. Tehdy se kapela opravdu trefila do černého. Kdo může říct, že hned napoprvé vyprodukoval svůj největší hit? Ráchel se stala klasikou a nejspíš vůbec nejžádanější věcí Oceánu.

Skladba, která ještě více definovala tvář této budějcké legendy elektronické scény (alespoň z mého pohledu), se však nacházela na druhé straně. Dávná zem je pecka, která míchá všechny atributy, jež jsou pro Oceán typické - líbivost, jemnost a stejně tak jistý temný a melancholický nádech.

Možná to je důvod toho, jak moc jsou skladby Oceánu nadčasové... I v novém tisíciletí, dávno poté, co vlna podobných elektronických romantiků odezněla, totiž jejich písně mají co říct. A to nejen z nostalgického hlediska. Páteční koncert v českobudějovické Fabrice toho byl důkazem!

Nešvarem dnešní doby je návštěvnost akcí a celkově kultury. Ačkoliv byla Fabrika příjemně zaplněná, člověk by přece jenom předpokládal, že když Oceán hraje po delší době na domácí půdě, bude klub vyloženě praskat ve švech. Na druhou stranu měl koncert vynikající atmosféru, které nic nechybělo.

Jestliže někteří muzikanti tvrdí, že se Budějčáci neumí odvázat, v pátek se to naštěstí nepotvrdilo. Bylo evidentní, že výbornou odezvu si samotná kapela užívá na maximum. Hlavně na zpěvačce Jitce Charvátové je radost z hraní opravdu znát. Její charismatické vystupování a celkový přednes strhává takřka veškerou pozornost a já jen musím opakovat to, co jsem v minulosti řekl už několikrát - obsazení Jitky na post za mikrofonem bylo tou nejlepší možnou volbou.

Jitka má totiž 'drajv', který staré skladby nakopává a dává jim nový rozměr. Dobrým krokem také bylo, že kluci trošku přepracovali aranže skladeb, respektive je převedli do dnešní doby, aniž by původní atmosféře ublížili. Oceán tak zní svěže a moderně. Na nostalgii není během jejich koncertu čas!

K playlistu těžko mít výhrady. Zazněla například zmiňovaná Dávná zem, hymnická Aha, dojemná Padají koně, našlapaná Létám... Vrcholem pak byla přídavková Čas z vynikajícího dlouhohrajícího debutu Dávná zem. Zavzpomínalo se také na kultovní Fiction, ve kterých působili jak bratři Vozáryové, tak Jitka Charvátová.

Zapomenout bych neměl ani na nejnovější singl kapely - Doufám. Tato skladba měla zvláštní melancholickou atmosféru a určitě patřila k tomu nejlepšímu, co koncert nabídl. Pokud takto bude znít celá deska, kterou kapela snad jednou natočí, určitě zdvihám palec nahoru. Skvělá věc!

Během akce Jitka pokřtila speciální plakát k výročí 25 let od vydání singlu Ráchel/Dávná zem. Najdete na něm jak aktuální fotku, tak i dobový snímek s Petrem Mukem. Ačkoliv je evidentní, že klukům několik vrásek za uplynulé čtvrt století přibylo, jejich muzice se jindy neúprosný zub času vyhýbá.

Budějcká Drbna dává Oceánu 80 %

Dobré vystoupení předvedly i obě předkapely. Lipenští Creatures jsou stále neznámým jménem, ale vzhledem ke kvalitnímu repertoáru se dá předpokládat, že o nich v budoucnu snad slyšet bude. Možná by to chtělo jenom rozšířit sestavu. Pódium se dvěma muzikanty vypadá příliš prázdně a nezáživně.

Brněnští Alvaréz Peréz jsou na scéně už 20 let a za tu dobu si získali v určitých kruzích zasloužený respekt. Jejich elektronická muzika načichlá gotikou je vynikající. Je pak škoda, že odezva od posluchačů byla trošku chladnější. Alvaréz Peréz jsou však žánrově natolik minoritní, že se musí počítat s tím, že ne každého jejich osobitá hudba zaujme.

Foto: Petr Kocian

Štítky oceán, Fabrika, České Budějovice, hudební skupina, koncert, singl, Jitka Charvátová, Petr Muk, Petr V. Kocián, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RECENZE: Fanoušci nechtěli strhující Oceán pustit z pódia  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.