Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

RECENZE: Dědictví 2 aneb Smutný náhled do dnešní doby

Jelikož bylo zkouškové období, řekla jsem si, že by bylo ideální zaplácnout prokrastinační čas nějakým nenáročným filmem, nejlépe komedií. Jaké milé překvapení, když jsem zjistila, že se v budějckém multikině CineStar chystá předpremiéra filmu Dědictví aneb Kurva se neříká.

Ještě štěstí, že na Pánských jízdách točí pivo! Bolek se při psaní scénáře vyřádil, jeho role mu sedla tak akorát. Každý, kdo ale očekává legendární pokračování ve stylu humoru prvního dílu, bude asi zklamaný. To se ale dalo očekávat... Doba je hořká a zlá a snímek Roberta Sedláčka s tím skvěle koresponduje.

Úvodní scéna, kdy už divák očekává břitký humor, nabízí pohřební scénu. Vlastička totiž umřela. Toto není spoiler, ale informace, kterou poskytne jakýkoliv sloupek, který vyzývá ke zhlédnutí filmu. Naštěstí (nebo snad bohužel?) se Vlastička alias Dagmar Veškrnová - Havlová na plátně objeví ještě několikrát. Potěší ale i další známé herecké tváře. Skvěle zahrál například Arnošt Goldflam, Anna Polívková nebo Ivana Chýlková.

První díl Dědictví je legenda. Druhý díl pak naturálně pojednává o Bohoušovi, jemuž v podstatě nic nechybí, až na zesnulou Vlastičku. Bolek si tímhle kouskem vytvořil skvěle propracovanou reklamu na svou farmu. Není to ale zdaleka jediná reklama, která ze snímku vyplyne. Některé scény se zdají být úplně zbytečné. Létání vrtulníkem, návštěva Karla Gotta, soutěž typu StarDance...

Bohouš Stejskal trpí velkým smutkem a notně ho zalévá alkoholem, jemuž se sedm let úspěšně vyhýbal. Jeho dcera, jak filmová, tak biologická (Anna Polívková), je ze svého otce nešťastná a posílá ho do protialkoholní léčebny. Nutno vyzdvihnout naturalismus, s nímž Sedláček prostředí léčebny vystihl. Hlavní zápletku pak divák nalézá v nemalé finanční příhodě, jejíž rozuzlení přijde na konci s jednou z hlavních postav prvního dílu - Miroslavem Donutilem.

Z filmu dýchá duch doby a vtip poněkud postrádá. Povrchní rádoby vtípky náročnějšímu divákovi nestačí, za to ale může porovnat myšlenku buranství z prvního dílu a čirý kapitalismus čpící z jeho pokračování. Nepovedená love story, alkoholismus, majetek, závist, vypočítavost. Všechny tyto problémy se Sedláčkovo snímek snaží nastínit.

Když Dědictví aneb Kurvahošigutntág dovedlo nasytit lačné publikum svým nevybíravým humorem, drzostí a lehkou kontroverzí, pak můžeme jen hádat, co konkrétně přinese jeho pokračování. Třeba snímek za pár let oceníme.

Film za zhlédnutí ale jistě stojí, už jen proto, aby si divák udělal svůj vlastní názor na to, kam směřuje česká kinematografie. Film je zkrátka o zmoudření groteskního Bolka Polívky, který scénář napsal spíše pro peníze než kvůli myšlence obohacení českého filmového fondu.

Budějcká Drbna dává filmu Dědictví aneb Kurva se neříká 50 %

Recenzi filmu podpořilo multikino CineStar České Budějovice

Foto: Space Films / Petr Machan

Štítky Dědictví aneb Kurva se neříká, multikino CineStar, recenze, film, Bolek Polívka, Robert Sedláček, Cinestar, Anna Polívková, Dagmar Havlová, Arnošt Goldflam, Ivana Chýlková, Karel Gott, Miroslav Donutil, StarDance …když hvězdy tančí, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RECENZE: Dědictví 2 aneb Smutný náhled do dnešní doby  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.