Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

RECENZE: Czech Made Man aneb s poctivostí leda pojdeš

Co na úvod říci. Po shlédnutí snímku Czech Made Man jsem byla v rozpacích a dlouhé hodiny jsem přemýšlela, jak o filmu objektivně napsat recenzi, která by vás buď do kina přivedla nebo by vás varovala. Je to snímek vizuálně dokonalý.

Jen místy jsem se malinko v ději ztrácela, kloubí se zde umělecká zkratka s mořem kokainu a vtipu, s pružným dějem a krásnými ženami.

Filmově vybroušený snímek Czech Made Man režiséra Tomáše Řehořka tak nejspíš tvrdě dojede na svou kreativitu. A také na to, že lidé si neradi připouštějí svou hloupost a někteří se ve snímku určitě najdou. Vlastně je to celé postavené na lidské blbosti. No řekněme si upřímně, kdo z nás kdy nenaletěl na podomního prodejce či jiná super „letadla“. Neberme to, zda nám bude hlavní hrdina sympatický nebo ho podvědomě nemáme rádi. Budař je prostě Pan Herec. Ve snímku dokáže diváka chytit už jen tím, že někdy je out a někdy in. Každý je někdy nahoře a někdy dole. Ani jedno totiž není pro snímek podstatné. Důležité je jestli má co říct a jak je natočený.

Na první pohled se může zdát zmatený, neúplný, ale musíme si uvědomit, že to vypráví smutný, možná i trochu zlomený, ale v první řadě muž s vysokým IQ pod vlivem kokainu. Život jak na horské dráze, tak stručně by se dal charakterizovat příběh hlavního hrdiny. Teprve třiadvacetiletý režisér snímku Tomáš Řehořek (Proměny, Piko) zlákal pro film zajímavá herecká jména jako je Kateřina Brožová, Milan Šteindler nebo Martin Písařík. Na seznam kladů lze připočítat i hudbu a především okouzlující zpěvačku Zuzanu Gambovou. Slabým místem může být vulgárnost a místy až nechutné pojetí celého snímku. Pro českého konzervativního diváka bude asi jen stěží  stravitelné dovádění „mužatky“, večeření na mrtvole v pitevně, nepočítaně sprostých slov a kilogramy „koksu“. Asi bych tento snímek nedoporučila starší generaci, která na to bude nahlížet pravděpodobně jako kdysi na Samotáře.

Ale samotný závěr je řešen možná víc filozoficky, než by bylo tomuto snímku zdrávo a může se stát, že nedojde k porozumění… Podtitul filmu, ale jasně hovoří za vše: „S poctivostí leda pojdeš.“ Jen se malinko obávám, aby z toho „nepošel“ český divák. Já asi hodinu po filmu nemluvila, a proto nechám na vás zda se na tento snímek vydáte.

Tak příjemný filmový zážitek všem fajnšmekrům.

Autor: Bramberka Nová
 

Štítky Czech Made Man, film, Tomáš Řehořek, kino, Kateřina Brožová, Milan Šteindler, Martin Písařík, Proměna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RECENZE: Czech Made Man aneb s poctivostí leda pojdeš  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.