Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Radostice patří k vesnicím s tradiční masopustní koledou

Nedaleko rodiště Jana Žižky z Trocnova probíhá jedna z řad oblíbených koled. Radostice na Českobudějovicku mají dnes masopust. Chodí jak chlapci, tak i dívky nebo masky. Koledníci se těší na občerstvení, obyvatelé na přání a tanečky.

Chodí se v partách. Radostická náves nejprve hostí první část masopustního průvodu, kterou tvoří muži. Až za nimi vychází kolednice. Zákulisí skupinám tvoří masky. Vše se odehrává v doprovodu dvou skupinek hudebníků.

„Užívá si to celá ves,“ říká babička, která napekla tradiční koblihy. Po nich je mezi koledníky velký zájem. Nechybí ani koláčky či něco ostřejšího na zub. „Je hrozná zima. Grog přijde vhod,“ říkají účinkující s úsměvem.

Na konci masopustního průvodu chodí v Radosticích dva vojáci, kteří pálí z děla za řádného rachotu hadrové náboje. Celé veselí se večer zakončí v místním pohostinství maškarní zábavou.

Masopust v Radosticích

Sobota, 14. února 2015, 16:30

Masopust v Radosticích
Masopust v Radosticích

Štítky masopust, masopustní veselí, masopustní rej, Jihočeský kraj, Radostice, vánoční koledy, Jan Žižka z Trocnova, okres České Budějovice, Trocnov, maska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radostice patří k vesnicím s tradiční masopustní koledou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.