Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Radním došla trpělivost, na investora Rejnoka čekat nebudou

Českobudějovičtí radní zastavili přípravu stavby Koncertního a kongresového centra Antonína Dvořáka, takzvaného Rejnoka. Důvodem jsou nejasnosti kolem investora, jehož garant projektu stále nepředstavil. Stavbu za dvě miliardy korun navrhl zesnulý architekt Jan Kaplický již v roce 2008.

„Pokud budu mluvit za sebe, tak se domnívám, že garant měl dost času na to, aby nám investora představil. Ty nejasnosti kolem financování mě vedly k tomu, že jsem také souhlasil se zastavením projektu,“ řekl po středečním jednání Rady města České Budějovice náměstek primátora Petr Podhola.

Rejnok přitom získal vloni územní rozhodnutí. Stavba měla vzniknout na ploše několika desítek tisíc metrů čtverečních v areálu bývalých kasáren ve čtvrti Čtyři Dvory.

„Já osobně jsem byl pro, abychom ještě dali garantovi projektu šest měsíců čas na oznámení investora. Ale musel by do týdne začít platit nájem z pozemků, které jsou pro stavbu vyčleněné,“ uvedl 1. náměstek budějckého primátora Miroslav Joch s tím, že nájemné by činilo 250 tisíc korun ročně.

Garantem projetu je Jihočeská společnost přátel hudby. Její předseda Antonín Kazil tvrdí, že v nejbližší době by investora oznámil. „Máme konkrétnější údaje, ale chtěli jsme jméno zveřejnit až ve chvíli, kdy bude vše definitivně uzavřeno,“ sdělil včera agentuře ČTK.

Zároveň dodal, že jej rozhodnutí radních mrzí, ale stále věří, že tím projekt Rejnoka nekončí. „Chceme o tom dále jednat. Pokud tedy bude nadále zájem rovněž z druhé strany,“ řekl Kazil.

Město ale nehodlá pozemky vyhrazené pro výstavbu plánovaného kulturního stánku dál blokovat a začne projednávat žádosti o jejich odkup. „Změna územního plánu zatím není aktuální. Nejprve musíme dobudovat základní technickou vybavenost. To může trvat až rok,“ dodal náměstek primátora Miroslav Joch.

„Pokud někdy v budoucnu Jihočeská společnost přátel hudby přijde a bude chtít umístit Rejnoka do výstavby, která tam vznikne, bude už jenom na jejich úsudku, zda se tam tento objekt hodí, nebo ne,“ poznamenal ještě Joch.

Jeho slova doplnila náměstkyně primátora Ivana Popelová, že vedení radnice se nyní může začít naplno zabývat plánovanou rekonstrukcí kulturního domu Slavie.

Zdroj: ČTK

Štítky Koncertní a kongresové centrum Antonína Dvořáka, Rejnok, České Budějovice, Jan Kaplický, město České Budějovice, Rada města, investor, projekt, Antonín Dvořák, Miroslav Joch, Petr Podhola, Čtyři Dvory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

Dle mého názoru se jedná o další megalomanskou stavbu, kdy využití je velice sporné. Jen se ale hrozím toho, co nám zde vyroste jiného. Abychom nakonec neříkali "zlatý" Rejnok.

Pátek, 28. března 2014, 10:04Odpovědět

Badaxe Kocour

No konečně se radní rozhoupali a místo dalšího (kolikátého?) prodloužení poslali ten spolek do háje. Kdyby někdo opravdu chtěl takovou nesmyslnost stavět a provozovat dávno by ho bylo možno představit. Nechci řešit architekturu, ale využitelnost je myslím si značně sporná, takže na "investora" se mi nějak nechce věřit.

Pátek, 28. března 2014, 01:47Odpovědět

Radním došla trpělivost, na investora Rejnoka čekat nebudou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.