Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pusopis Barči Sedláčkové můžete vidět na výstavě

Kresby, akvarely a další obrázky malované ústy, které vytváří dvanáctiletá Barbora Sedláčková z Českých Budějovic, si mohou nově až do 29. září letošního roku prohlédnout návštěvníci výstavy Pusopis v radniční síni na náměstí Přemysla Otakara II.

Bude to třetí samostatná výstava talentované malířky, které kvůli nemoci zvané neuropatie ochabuje tělo. Nohy ani ruce téměř neovládá a pohybuje se na vozíčku. Stoprocentně se může spolehnout jen na svoji hlavu, a tak ji nenechá zahálet.

Lidé na výstavě uvidí asi třicet Barčiných obrázků malovaných fixy, temperami, anilinovými barvami i tuší. K tomu díla vytvořená pro kalendář, novoročenky či ilustrace do knihy pohádek a pro animovaný film. Vše malováno pouze ústy.

Zároveň výstava představí činnost celého výtvarného ateliéru Aleny Jankovské z Centra pro rehabilitaci osob se zdravotním postižením ARPIDA, kde Barča svůj výtvarný talent zcela zásadně rozvinula. Nyní se vzhledem ke svému věku se školou v Arpidě rozloučila a nastoupila do ZŠ Matice školské.

Na výstavu v krásné a bezbariérové radniční síni se velmi těšila a byla pro ni výzvou. „Malování mám ráda a vybrala jsem si ho právě proto, že to můžu a dokážu dělat. Teď mě hodně baví kreslit na písničky. I na lidovky, protože se mi líbí barevné kroje,“ říká Bára Sedláčková.

První samostatnou výstavu měla v červnu 2013 v písecké galerii Sladovna, kde sklidila velké uznání. Její talent potvrdila i řada profesionálních výtvarníků a znalců umění, jako například Galina Miklínová, Milan Cais, Štěpán Mikuláš Mareš, Jaromír Procházka a další. Oslovilo ji také Nakladatelství UMÚN sdružující malíře s tělesným postižením.

Výtvarník Jakub Zich si například všiml toho, že dívka musí mít dokonalou prostorovou představivost a jasnou vizi. Na rozdíl od zdravých malířů nemá šanci vidět obrázek při malování z odstupu, a přesto je schopná vytvořit výborné kompozice fungující i na velkou vzdálenost. Studentku pražské FAMU Kateřinu Karhánkovou nadchly tyto obrázky natolik, že z nich chystá videoklip.

Pravidelně se Bára Sedláčková účastní svými díly charitativní českobudějovické Andělské aukce pořádané pro Arpidu. Pusopis zaujal i tvůrce dětského bejbypankového kabaretu Kašpárek v rohlíku, kteří autorku vloni v září pozvali na svůj festival Kefír do Třebovle u Prahy. Uspořádali jí tam výstavu, která se povedla natolik, že Barču pozvali i na druhý ročník v sobotu 6. září.

Jednou by Barča ráda ilustrovala knížku, jejíž příběh by sama vymyslela. Má spoustu zájmů, například ráda čte a zpívá, její svět je pestrý a plný pohybu. Přeje si stát se bytovou nebo zahradní architektkou a dokázat být co nejvíc soběstačná. Její příběh a obrázky představuje web www.pusopis.cz.

Tisková zpráva
Foto: Tomáš Binter

Štítky Barbora Sedláčková, pusopis, výstava, Radniční výstavní síň, radnice, magistrát, České Budějovice, obrázek, malíř, Galina Miklínová, Milan Cais, Tomáš Binter, Kateřina Karhánková, Jaromír Procházka, Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění, Pr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pusopis Barči Sedláčkové můžete vidět na výstavě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.