Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

První knihovna v Česku spouští e-výpůjčky české beletrie

Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích dnes zahájila na Světový den knihy a autorských práv jako první v Česku půjčování e-knih se současnou produkcí českých nakladatelů on-line. Projekt připravila ve spolupráci s portálem eReading.cz.

Doposud měli čtenáři, s ohledem na autorská práva, možnost si elektronické knihy přečíst pouze v Jihočeské vědecké knihově nebo se zapůjčenou čtečkou, v níž byl nahraný soubor s více než 300 tituly. K dispozici však byla čtenářům pouze volně šiřitelná klasická literatura nepodléhající autorskému zákonu, a tak byla dostupná díla převážně autorů 19. a počátku 20. století. To se nyní mění.

„Propojením s katalogem eReadingu.cz budou mít čtenáři na výběr stovky titulů k zapůjčení, přičemž každý týden přibývají desítky dalších,“ řekl spoluzakladatel portálu eReading.cz Martin Lipert.

Jihočeská knihovna se snaží držet e-krok s dobou a reagovat na přání svých čtenářů, kteří mají zájem o nové knihy a rádi by si v elektronické podobě přečetli tvorbu současných autorů. Čtenáři nyní získají jednoduchý přístup k e-knihám přímo z katalogu Jihočeské vědecké knihovny. Pro registrované čtenáře bude služba půjčování e-knih zdarma.

Najednou si bude možné půjčit dva tituly. Vypůjčené e-knihy budou k dispozici na tři týdny. Po uplynutí této doby se zapůjčená e-kniha automaticky znepřístupní. Díky mobilním aplikacím eReading.cz budou výpůjčky fungovat na zařízeních s operačním systémem Android a iOS a dále na čtečkách eReading.cz START 2/3. Pro zájemce bude k zapůjčení čtečka e-knih přímo v knihovně.

„Službu jistě ocení příznivci moderních technologií. Využijí ji zcela určitě také čtenáři, kteří by museli čekat na rezervaci tištěné knihy,“ dodal ředitel Jihočeské vědecké knihovny Ivo Kareš.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihočeská vědecká knihovna, České Budějovice, půjčování e-knih, knihovna, e-book, Česko, kniha, Autorský zákon, autorské právo, Android, iOS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První knihovna v Česku spouští e-výpůjčky české beletrie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.